Sfânta Filofteia este un magnet duhovnicesc pentru tineri şi copii – Arhiepiscopul Calinic

Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului spune despre Sfânta Filofteia că este un magnet duhovnicesc pentru tineri şi copii.

„Este o avalanşă de tineret extraordinară la moaştele sfintei. Prezenţa lor activă, dinamică, duhovnicească este impresionantă de-a dreptul”, mărturiseşte ierarhul într-un interviu Radio Trinitas.

„Se simte o forţă extraordinară pentru că pruncuţii aceştia, care trag ca magnetul la Sfânta Filofteia, vin fără rezerve. Într-adevăr sfânta are un magnet duhovnicesc”.

Este aducătoare de mare speranţă

Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat naturaleţea cu care credincioşii se comportă în prezenţa Sfintei Filofteia.

Mai ales formula de adresare pe care cei din zonă o utilizează arată familiaritatea faţă de sfânta originară din apropiere de Veliko Târnovo, dar adoptată de poporul român.

„Cu o dezinvoltură absolut naturală şi cu mare iubire argeşenii, muscelenii şi cei apropiaţi îi spun Sfântuliţa,”, precizează ierarhul care evidenţiază siguranţa pe care le-o oferă muceniţa prin minunile săvârşite de-a lungul timpului.

„I-am auzit mereu spunând că Sfânta Filofteia îi apără. Când este secetă, spun că nu-i nicio problemă pentru că ea aduce ploaie, când e ploaie prea multă spun lasă că are grijă Sfântuliţa, nu o să mai fie nici ploaie peste măsură. Sfântuliţa veghează, nu ne-a părăsit niciodată”.

Crosul tinerilor şi Sfânta Filofteia

Înaltpreasfinţia Sa a vorbit şi despre rolul sfintei în prezenţa numeroasă la Crosul „Campionii Bucuriei” organizat de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi a spus că ea a „adus un entuziasm extraordinar”.

„Sfânta Filofteia parcă simt că se prelungeşte în fiecare femeie şi prunc, mai ales de vârsta ei. Este o legătură tainică nedeclarată, dar prezentă şi grăitoare printr-o siguranţă absolută în Dumnezeu”.

Ocrotirea pe care a simţit-o din partea Sfântuliţei, de peste 30 de ani, l-a determinat pe Arhiepiscopul Calinic să îi dedice un loc de rugăciune.

„Am vorbit cu Regele Mihai I pentru o necropolă regală şi am spus să o facem cu hramul Sfintei Filofteia. Iată avem un altar pentru Sfânta Filofteia. Nu se putea ca unde stă sfânta de atâtea sute de ani să nu aibă un altar (închinat ei n.r.)”, a precizat Înaltpreasfinţia Sa.

În necropola regală de la Curtea de Argeş a fost înhumată săptămâna trecută Regina Mamă Elena, la 71 de ani de la plecarea ei în exil.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente