Sfânta Filofteia cinstită la Curtea de Argeș. IPS Calinic a slujit în Catedrala Arhiepiscopală

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a slujit joi, în ziua de prăznuire a Sfintei Filofteia, în Catedrala de la Curtea de Argeș care adăpostește moaștele muceniței.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii, fiind pomenit și adormitul întru Domnul, Regele Mihai I al României, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Slujbă de pomenire pentru ctitorii Catedralei Arhiepiscopale din Galați și pentru Regele Mihai I al României

Posted by TRINITAS TV on 7 Decembrie 2017

Mii de pelerini s-au aflat la Curtea de Argeș pentru a aduce cinstire moaștelor Sfintei Filofteia care au fost așezate în pridvorul paraclisului arhiepiscopal.

Chiriarhul le-a transmis credincioșilor să fie buni și milostivi asemenea muceniței de la Curtea de Argeș. Înaltpreasfinția Sa a apreciat răbdarea și dragostea pe care o au față de Sfânta Muceniță Filofteia.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social Filantropic, a oferit pelerinilor peste 3.000 de pachete cu hrană caldă, covrigi și ceai.


Aduse în Țara Românească în anul 1396, cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filofteia au fost depuse în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Au rămas în acest loc pănă în anul 1893 când au fost așezate pentru o perioadă foarte scurtă în bisericile Sf. Mc. Gheorghe și Olari din municipiul Curtea de Argeș.

În timpul primului război mondial pentru a fi protejate au fost duse la Mănăstirea Antim din București, iar în anul 1949 au fost depuse în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș. În prezent se află în plin proces de edificare o nouă Catedrală, închinată Sfintei Mucenițe Filofteia, unde vor fi așezate definitiv sfintele moaște.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente