Sf. Sfințit Mucenic Valentin sărbătorit la Parohia Delea Nouă Calist din București

În data de 30 iulie, în Biserica Ortodoxă Română este sărbătorit Sfântul Sfințit Mucenic Valentin.

Bucurie deosebită este în ziua de miercuri, 30 iulie, pentru credincioșii parohiei Delea Nouă Calist din București, unde se află părticele din sfintele moaște ale Sfântului Sfințit Mucenic Valentin.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197. Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător, a fost foarte iubit de către credincioșii săi. A fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu. A fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni. Trupul său a fost luat de către ucenicii săi, Proclu, Efir și Apolonie, dus în cetatea Interamna, unde slujise ca Episcop, și îngropat cu mare cinste. (Viețile Sfinților pe luna iulie, retipărită și adăugită cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după ediția din 1901-1911, Editura Episcopiei Romanului – 1997).

Cu acest binecuvântat prilej marți 29 iulie 2014, începând cu orele 17:00, la biserica Delea Nouă Calist, se va oficia slujba Vecerniei cu Litie, , iar în ziua de miercuri, 30 iulie, începând cu orele 8:00, se va săvârși Utrenia, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului.

De asemenea, în cursul aceleiași zile, începând cu orele 11:30 membrii Consiliului și Comitetului parohial vor oferi pachete cu alimente, după care va urma o agapă pentru cei prezenți la Sfânta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente