Sfântul Ierarh Nicolae a fost sărbătorit vineri la Mănăstirea Popăuți din municipiul Botoșani, cu ocazia hramului așezământului monahal. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, care a spus despre Arhiepiscopul Mirelor Lichiei că a „înțeles ce înseamnă adevărata blândețe”.
„Astăzi îl pomenim pe unul dintre cei blânzi, pe cei care au înțeles ce înseamnă adevărata blândețe”, a subliniat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
„Blândețea este acea statornicie a omului care izvorăște din credință, acel chip senin, dar puternic, care nu se clatină în vreme de criză, de luptă, de sărăcie sau de boală. Este omul care rămâne cinstitor față de semeni și față de Dumnezeu. În vreme de sărăcie, nu se teme să fie milostiv, iar în vremea biruinței necredinței și a minciunii, nu se teme a rosti adevărul, a mărturisi și a vădi”.
Preasfinția Sa a explicat faptul că omul cu adevărat blând nu este un om moale, care nu reacționează, ci este un om realist în pofida greutăților pe care le întâmpină.
„Omul blând nu este un om moale, un om care nu reacționează, care nu vede răul din jur sau îl ignoră, nici un naiv care crede că tot ce se întâmplă este ca într-o poveste frumoasă cu zâne și spiriduși. Omul blând este un realist care, în ciuda greutăților, își găsește puterea în credință. El rămâne milostiv, credincios, iubitor și cinstitor al adevărului. Fericirea celor blânzi este fericirea omului formator de oameni, a celui care sfințește pământul pe care a lucrat”.
„Sfântul Nicolae, pe care îl pomenim astăzi, ocrotitorul acestei sfinte biserici, rămâne un semn și o mărturie a acestei puteri. El este pomenit de întreg pământul, nu doar în locurile în care a trăit – Patara, unde s-a născut, și Mira Lichiei, unde a propovăduit ca ierarh”.
Popăuți – „oameni ai bisericii”
Numele localității Popăuți, provenit din slavonă, semnifică „oameni ai bisericii”, reflectând legătura profundă a oamenilor din localitate cu viața religioasă. Biserica veche a mănăstirii, ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, este închinată Sfântului Ierarh Nicolae și reprezintă un reper arhitectural și spiritual al Moldovei medievale.
Construită în anul 1496, biserica a avut multiple funcții de-a lungul secolelor. Inițial, a fost biserică de curte domnească. Ulterior, a devenit o mănăstire închinată Patriarhiei de Antiohia, apoi biserică de mir. Din 1991, a revenit la statutul de mănăstire.
Foto credit: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru