Sf. Neagoe Basarab a fost primul dintre domnitorii Ţării Româneşti practicant al rugăciunii inimii  – Episcopul vicar Timotei Prahoveanul

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a spus joi în cuvântul rostit la hramul mănăstirii Snagov că Sfântul Neagoe Basarab, ctitorul lăcaşului de cult, „a fost primul şi poate singurul dintre domnitorii Ţării Româneşti practicant al rugăciunii inimii”.

El a învăţat repetarea neîncetată a rugăciunii Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul de la Patriarhii Constantinopolului Nifon şi Ioachim, care au vieţuit o perioadă pe teritoriul Ţării Româneşti.

Deşi l-a cunoscut şi pe Patriarhul Ioachim, domnitorul român a fost foarte apropiat sufleteşte de Sfântul Nifon care „îi spunea din tainele credinţei şi care l-a învăţat din tainele inimii”.

Având un asemenea mentor, când a urcat pe tronul Ţării Româneşti Sfântul Neagoe Basarab „avea o viziune pe care foarte puţini dintre domnitori lui au avut-o”, aspect dovedit de domnia sa roditoare în plan cultural, diplomatic, economic etc.

„Scurta lui cârmuire a Ţării Româneşti a însemnat unul dintre cele mai frumoase capitole de istorie a acestui pământ românesc”, a subliniat ierarhul. El a precizat că domnitorul Neagoe Basarab „a făcut mai mult decât au făcut alţii care au stat jumătate de veac pe tron”.

Părintele Episcop Timotei a vorbit despre ctitoriile sfântului domnitor printre care se numără Mănăstirea Curtea de Argeş, dar şi mănăstirea Snagov din apropierea Capitalei.

El a evidenţiat şi ajutorul financiar acordat Patriarhiei Ecumenice şi multor aşezăminte monahale din Muntele Athos cărora le-a oferit „ajutoare anuale de 7 sau 10 mii bani de aur”.

„O astfel de mărinimie s-a întâlnit foarte rar”, a semnalat ierarhul menţionând că Sfântul Neagoe se asemenea domnitorilor Constantin Brâncoveanu şi Ştefan cel Mare, „toţi aceştia fiind trecuţi în calendarul Bisericii noastre pentru apărarea credinţei şi pentru ctitorirea de lăcaşuri sfinte”.

Episcopul vicar Timotei a reflectat asupra stării societăţii româneşti şi a spus că „atitudinea românilor va fi alta decât cea pe care o observăm dacă vor privi mereu spre astfel de modele” (precum sfântul Neagoe Basarab – n.r.).

Aspecte din cadrul Sfintei Liturghi oficiate de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul. Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Cu prilejul hramului Mănăstirii Snagov, cel mai vechi aşezământ monahal din Arhiepiscopia Bucureştilor, Patriarhul României a sfinţit podul pietonal care facilitează accesul credincioşilor şi turiştilor către lăcaşul de cult.

Fotro credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Comentarii Facebook


Știri recente