Sf. Mina, cinstit în Capitală: El răspunde şi aduce mângâiere în locul întristării, spune PS Timotei Prahoveanul

Biserica „Sf. Mina” – Vergu din București și-a serbat luni hramul. „După credinţa noastră, după dragostea pe care o avem, Sfântul Mina răspunde şi aduce mângâiere în locul întristării”, a spus PS Timotei Prahoveanul la predică.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia hramului, binecuvântând sutele de credincioși care au venit să se închine la un fragment din moaștele Sfântului Mina.

Preasfinția Sa a prezentat mai multe aspecte din viața Sfântului Mina, evidențiind jertfa sa mărturisitoare.

„Sfântul Mare Mucenic Mina s-a bucurat de o cinstire deosebită nu doar în patria lui, în Egipt, ci în toată lumea creştină. (…) Numeroasele chinuri care ne sunt prezentate în Sinaxar ni-l arată ca pe un om plin de curaj. Nu şi-a pierdut nicio clipă puterea de a suferi pentru Mântuitorul Iisus Hristos, gândindu-se la sfintele lui pătimiri şi la cuvintele pe care le-am amintit din profetul Isaia, rănile noastre le-a purtat şi noi cu rana lui ne-am vindecat”.

Ierarhul l-a oferit pe Sfântul Mina drept exemplu de mărturisire pentru zilele noastre: „Exemplul unui astfel de mărturisitor al Mântuitorului Iisus Hristos este mai mult decât actual. Într-o lume care nu ne cere martiriul, dar ne cere mărturisirea, ne cere să spunem şi noi celor din preajmă despre Mântuitorul Iisus Hristos, despre faptele Lui minunate şi despre nemărginita Lui iubire revărsată faţă de toţi deopotrivă”.

Minuni ale Sf. Mina

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a amintit minuni pe care le-a săvârșit Sfântul Mare Mucenic Mina.

Sfântul a fost înmormântat la aproximativ 40 de kilometri de Alexandria, în Egipt. „Mai întâi mormântul lui a fost uitat, apoi un cioban venind cu oile sale care erau bolnave şi pline de râie, au observat cum toate s-au vindecat în locul respectiv”.

„Acolo, descoperindu-se vechea criptă în care a fost aşezat trupul martirului, s-a făcut o biserică, o biserică care a devenit în veacul al VI-lea până în veacul al IX-lea unul dintre cele mai căutate locuri de pelerinaj ale acelei perioade”.

Cercetările arheologice desfășurate în urmă cu 100 de ani în zonă respectivă au scos la iveală mai multe opaițe din metal, semn al mulțimii de credincioși care mergeau să se roage Sfântului Mina.

O altă minune a fost când un om bogat a vrut ofere o sumă de bani Bisericii Sfântul Mina și a fost omorât și jefuit de gazda la care rămăsese peste noapte. Sfântul Mina s-a arătat atunci ucigașului, iar pe cel bogat l-a înviat. „Minunea săvârşită atunci de Sfântul Mina care i-a redat viaţa omului plin de virtuţi care se îndrepta către El, au dat mult curaj oamenilor pentru a-i cere ajutorul”, a precizat ierarhul.

„La fel s-a întâmplat cu minunile săvârşite în timpul când cineva a făcut câteva tăvi de argint dorind ca pe cea mai frumoasă să o ofere bisericii. Între timp el şi-a schimbat părerea, iar Sfântul Mina a intervenit ca nu cumva acesta să-şi piardă dragostea dintr-un început”.

„Sfântul Mina este bucurie pentru mulţi dintre noi, pentru cei care îi cer ajutorul, pentru cei care îi adresează rugăciuni aici şi în alte locuri. Dar cel mai important exemplu pe care ne-l oferă El este acela al dragostei Lui fără margini pentru Mântuitorul Iisus Hristos”.

La finalul predicii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat că sinaxarele mai prezintă un anume Sfânt Mina, prăznuit în data de 10 decembrie.

„Acesta, cunoscut şi sub numele de Dulce Glăsuitorul, a pătimit în Alexandria, aproximativ în aceeaşi perioadă, dar nu era totuşi Sfântul Militar, cel plin de curaj pe care îl pomenim noi astăzi”.

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din Capitală este Paraclis Patriarhal și deține în patrimoniul său un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina.

Mai multe fotografii de la hram sunt publicate în galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuel Ene


Știri recente