Sf. Mc. Paraschevi sărbătorită în Comunitatea Ortodoxă Română din Turcia

Biserica Comunității Ortodoxe Române din Turcia – Sf. Mc. Paraschevi- Pikridion din Constantinopol -și-a sărbătorit vineri, 26 iulie 2013, hramul. Bucuria credincioșilor a fost sporită de prezența în mijlocul lor a Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic.

„În fiecare an, la Istanbul, în ziua de 26 iulie, creștinii ortodocși români și greci aduc cinstire Sfintei Mc. Paraschevi – tămăduitoarea de boli oculare- în Biserica Sf. Mc. Paraschevi- Pikridion, din Constantinopol, o frumoasă și veche biserică bizantină, ctitorită de Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, în anul 1692.Acest moment de alese trăiri creștinești a fost încununat de prezența Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic”, a precizat pr. Sergiu Vlad.

Sfânta Liturghie a fost oficiată începând cu orele 10:00, apoi la sfârșitul Sfintei Liturghii, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic a oficiat o slujbă de pomenire pentru fericitul întru adormire Părintele Patriarh Teoctist. Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, a fost însoțit de Înaltpreasfințitul Mitropolit Amfilohios al Noii Zeelande și de Excelenta Sa, domnul Nicolaos Mathioudakis, Consul General al Greciei la Istanbul. De asemenea, la acest moment de înalte trăiri duhovnicești au fost prezenți: Excelența Sa, Doamna Ștefana Greavu, Consul General al României la Istanbul și Excelența Sa, Doamna Silvana Rachieru, Director al Institului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul.

„După Sfânta Liturghie, în trapeza Comunității Ortodoxe Române s-a prăznuit hramul Sf. Mc. Paraschevi, ocazie cu care Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, în discursul său, s-a adresat celor prezenți, subliniind semnificația sărbătorii și de asemenea a adresat salutări Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej au fost transmise mesajul frățesc al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române adresat Sanctității Sale Bartolomeu I Patriarhul Ecumenic și binecuvântările Preafericirii Sale pentru credincioșii prezenți la hramul bisericii”, a mai spus părintele Sergiu Vlad.

Excelența Sa, Doamna Ștefana GREAVU, Consul General al României la Istanbul în alocuțiunea Sa a evidențiat rolul benefic pe care Biserica îl are în societate, adresând mulțumiri Sanctității Sale Bartolomeu I Patriarhul Ecumenic și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă pe care o manifestă față de românii din diasporă.

Comentarii Facebook


Știri recente