Sf. Mc. Montanus și Maxima, ocrotitorii Episcopiei Daciei Felix. „Apele sunt racla lor”, afirmă PS Daniil

Sf. Mc. Montanus preotul şi soţia sa, Maxima, cinstiți în 26 martie, sunt ocrotitorii Episcopiei Daciei Felix. „Apele râului Sava şi ale Dunării sunt racla celor doi mucenici”, a declarat Preasfințitul Părinte Daniil pentru Basilica.ro.

Episcopul locțiitor al Daciei Felix a prezentat date biografice din viața sfinților amintiți, subliniind credința acestora.

Rugăciunea

„Au trăit în a doua jumătate a secolului III şi au murit în 26 martie 304 ca martiri mărturisitori ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos, fiind martirizaţi prin înecare la vărsarea râului Sava în Dunăre. Li s-a legat câte o piatră de gât şi au fost aruncaţi în ape, unde şi-au dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu”.

„Mai înainte de a fi omorâţi, Sfântului Montanus i s-a îngăduit să îngenuncheze şi să rostească o rugăciune în limba latină, care se află tradusă în limba română”:

„Doamne Iisuse Hristoase, Care Te-ai jertfit pentru mântuirea lumii, primeşte sufletele robilor Tăi, Montanus şi Maxima, care pătimesc pentru numele Tău”.

„Sporeşte, Doamne, şi apără turma cea credincioasă a Bisericii Tale din Singidunum şi de prin toate văile Dunării. Cu ochii minţii văd, Stăpâne, cum în această latură de pământ se ridică un popor nou, care cheamă numele Tău cel sfânt prin biserici, în limba romană”.

PS Daniil a afirmat că „este pentru prima dată când această expresie, lingua romana, adică limba română, este cunoscută şi consemnată”.

„Cuvintele Sfântului Montanus sunt o adevărată profeţie şi eu le aşez la temelia etnogenezei şi a încreştinării poporului nostru român”, a mai spus el.

De ce au fost aleși ocrotitori

Cei doi sfinţi daco-romani au fost aleși ocrotitorii Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix, pentru că „au fost martirizați pe teritoriul eparhiei”.

Conform Preasfinției Sale, unul dintre lăcașurile de cult din eparhie, Biserica de la Isacova de pe Valea Moravei, îi are ca ocrotitori, dar îi serbează potrivit calendarului iulian neîndreptat.

Pe lângă cei doi sfinți martiri, ocrotitor al Episcopiei Daciei Felix este și Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, care a fost 8 ani la Vârşeţ. A studiat și, apoi, a predat teologia la Vârşeţ, a precizat PS Daniil.

Foto credit: Radio Renașterea


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente