Sf. Mc. Filimon | Actorii şi-au cinstit ocrotitorul la Mănăstirea Radu Vodă

Ocrotitorul actorilor, Sfântul Mucenic Filimon, a fost cinstit joi la mănăstirea Radu Vodă. A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, în data de 14 decembrie, actorii bucureșteni să se reunească în rugăciune la istoricul aşezământ monahal  pentru a-și comemora colegii trecuți la cele veșnice şi pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra lor.

Această sărbătoare a adunat în comuniune mai mulţi actori şi regizori care şi-au dedicat viaţa acestei vocaţii, scenei şi teatrului românesc, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica arhim. Nectarie Şofelea, stareţul mănăstirii Radu Vodă.

În lăcaşul de cult au fost prezente nume importante ale teatrului autohton, dintre care menţionăm: Alexandru Bindea, Mihaela-Lamia Beligan, Magda Catone, Manuela Harabor, Tomi Cristin, Silviu Biriş.

Evenimentul a debutat, cum era firesc, prin oficierea Sfintei Liturghii în cadrul căreia au fost rostite ectenii şi rugăciuni de pomenire pentru sufletele actorilor trecuţi la Domnul. Apoi a fost săvârşită o slujba de binecuvântare şi mulţumire pentru actorii prezenţi în biserica mănăstirii, dar şi pentru cei ce din binecuvântate pricini nu au fost prezenţi, cerând mila şi ajutorul lui Dumnezeu în activitatea lor, precum şi mulţumind Lui pentru ceea ce au realizat pana în prezent, a spus arhim. Nectarie.


Sfântul Mucenic Filimon este ocrotitorul actorilor și al realizatorilor de spectacole. El a trăit în cetatea Tebaida din Egipt în timpul împăratului păgân Dioclețian. S-a convertit la creștinism în urma unei întâmplări deosebite. Ca să-l scape pe un creștin numit Apolonie de persecuțiile păgânilor a acceptat să îmbrace hainele lui și să aducă jertfe idolilor. În acest moment însă în sufletul său a pătruns dragostea pentru credința în Hristos și a devenit creștin. Pentru aceasta el a fost supus multor chinuri, fiind martirizat prin tăierea capului.

Comentarii Facebook


Știri recente