Sf. Maslu și Liturghie arhierească la Gießen, Germania

În zilele de 1 și 2 februarie Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Gießen, după cum informează www.mitropolia-ro.de

Seara, în ajunul praznicului Întâmpinării Domnului, IPS Sa a săvârșit Taina Sfântului Maslu împreună cu PC Părinți Dorin Petrușe (paroh), Mircea Tudorache și Diac. Dumitru Dura cu participarea unui număr mare credincioși. În continuare, a urmat cuvântul de învățătură al Ierarhului despre necazurile vieții pe care le biruim cu ajutorul lui Dumnezeu prin rugăciunea Bisericii, ca cea a Sf. Maslu și prin rugăciunea personală, de acasă și din tot locul. Citând pe noul sfânt Porfirie: „să ne rugăm lui Dumnezeu nu ca să ne facem bine (sănătoși), ci ca să ne facem buni”, Părintele Mitropolit a spus că de multe ori Dumnezeu nu ne împlinește cererile, fie pentru că suntem nevrednici, fie pentru nu este încă timpul, fie pentru că nu ne sunt de folos pentru mântuire. Prin încercările și necazurile care vin asupra noastră pentru păcatele noastre, Dumnezeu ne cheamă la pocăință și smerenie. Cine se întoarce la Dumnezeu prin pocăință cu lacrimi și spovedanie sinceră, acela se și smerește prin aceea că-și recunoaște neputința și o pune înaintea lui Dumnezeu, așteptând cu nădejde izbăvirea. În ispite și încercări, omul se întoarce la Dumnezeu, se roagă mai mult, postește mai intens, își pune viața în rânduială și astfel devine omul bun. Credincioșii prezenți au adresat apoi numeroase întrebări la care ierarhul a răspuns.

Pe 2 februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Întâmpinării Domnului. Din cuprinsul Evangheliei după Sf. Luca (2, 22-39) aflăm că la 40 de zile de la Nașterea Sa după trup, Pruncul Iisus a fost dus la templu de către Maica Domnului și Dreptul Iosif, aducând darul rânduit de Lege. Ei au fost întâmpinați de Dreptul Simeon, care a recunoscut în Pruncul Iisus pe Mesia, Mântuitorul lumii. De asemenea și prorocița Ana.

În cuvântul de învățătură Înaltpreasfinția Sa, a tâlcuit mai întâi pericopa evanghelică a Duminicii a XVII – a după Rusalii despre vindecarea fiicei femeii cananeence, iar mai apoi a tâlcuit semnificația praznicului Întâmpinării Domnului. Așa precum Maica Domnului și dreptul Iosif, ca și Mântuitorul Însuși, au împlinit toate rânduielile Legii și tradițiile poporului lor, tot așa și noi suntem chemați să împlinim rânduielile Bisericii pentru că acestea ne sunt călăuze în viață și ne ajută să trecem peste încercări și să ne mântuim sufletele pentru veșnicie.

Parohia de la Gießen a fost înființată în anul 1999 de către Părinte Dorin Petrușe cu sprijinul Părintelui Ștefan Anghel de la Parohia „Sf. Nicolae” din Offenbach am Main.

Gießen este un oraș universitar și se află la 65 km nord de Frankfurt am Main. Este al șaptelea oraș ca mărime din Landul Hessen cu o populație de cca. 76.000 locuitori.

Comentarii Facebook


Știri recente