Sf. Mănăstire Vodița își cinstește vineri unul din ocrotitori

Străvechea vatră monahală a Vodiței va îmbrăca veșminte de sărbătoare, vineri, 17 ianuarie, prăznuindu-și unul din ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba va fi oficiată de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Prăznuirea Sf. Antonie va începe din seara zilei de joi, 16 ianuarie, cu săvârșirea Vecerniei Mari cu Litie. În ziua hramului, Sfânta Liturghie arhierească va începe în jurul orei 09:00.

Sfânta Mănăstire Vodița este un important monument istoric și de arhitecturã din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi așezământ a fost o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Românești, Vlaicu-Vodã.

A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 și de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.

Mănăstirea Vodița a fost reînființatã în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale și s-a construit un corp de chilii pentru desfășurarea vieții de obște.

La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Țara Românească.

Comentarii Facebook


Știri recente