Sf. M. Mc. Gheorghe sărbătorit în Episcopia Giurgiului

Astăzi, 23 aprilie, credincioșii ortodocși l-au sărbătorit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, prilej cu care Catedrala Episcopală din Giurgiu și-a sărbătorit cel de-al doilea ocrotitor, informează episcopiagiurgiului.ro

Manifestările religioase închinate Sfântului Mare Mucenic Gheorghe au debutat ieri cu săvârșirea de către un sobor de preoți și diaconi a slujbei Vecerniei unită cu Litia. Astăzi, în ziua sărbătoririi sfântului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolitul de Ruse și de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi. Sutele de credincioși prezenți s-au putut închina și la părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, păstrate în sfântul locaș.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Naum a vorbit despre viața și pilda de jertfelnicie a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Martirizat în timpul împăratului Dioclețian (284-305), Sf. M. Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință, a pătimit moarte martirică în ziua de 23 aprilie, în anul 303. Împuns cu sulița, zdrobit cu lespezi grele de piatră, aruncat în var nestins, torturat în modul cel mai crunt, sfântul nu și-a pierdut credința, ci, dimpotrivă, cu fiecare lovitură aceasta devenea tot mai vie, trezind în inimile tuturor ce priveau suferințele sale lumina dragostei lui Hristos. Ce a determinat această tărie? De unde atâta putere de a cădea și de a te ridica de fiecare dată? De unde atâta tărie, încât să vezi în viața aceasta trecătoare doar umbra vieții viitoare, împreună cu Hristos? Numai credința cea adevărată ne poate oferi o astfel de putere și numai ea ne poate șlefui caracterul, transformând piatra aspră în diamantul de mare preț al sufletului dăruit cu totul lui Dumnezeu”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

Totodată, Întâistătătorul eparhiei a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Naum pentru prezența la aceste manifestări închinate Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Episcopiei Giurgiului și i-a adresat felicitări pentru noua Sa slujire ca Mitropolit de Ruse. Totodată, Preasfințitul Părinte Ambrozie i-a dăruit Înaltpreasfinției Sale un rând de veșminte arhierești și o icoana cu chipul Sfântului Prooroc Naum. La rândul său, Mitropolitul Naum de Ruse și-a exprimat bucuria de a fi participat la aceste manifestări.

La eveniment au fost prezente numeroase oficialități locale și județene.

Comentarii Facebook


Știri recente