Mitropolitul Clujului, în Capitală: Sf. M. Mc. Dimitrie a mers cu mărturisirea până la capăt, când i s-a luat viața

„Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cel ce a mers cu mărturisirea până în capăt, până când i s-a luat viața. Mărturisirea noastră pe care o facem astăzi nu pretinde să ne dăm viața, dar pretinde ca prin felul nostru de a fi și noi să-L mărturisim pe Domnul Iisus Hristos”, a subliniat sâmbătă Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din Capitală, unde a îndemnat la mărturisirea credinței prin felul fiecăruia de a fi.

„Sfântul Dimitrie s-a născut pe la anul 270 și a trăit până la anul 303, când a fost prigoana cea mare, a 10-a prigoană împotriva creștinilor. Era de neam mare, tatăl lui a fost guvernatorul Tesalonicului, după ce a plecat la Domnul tatăl lui, a devenit el guvernatorul Tesalonicului”.

„Fiind o festivitate la care se aduceau jertfe zeilor, n-a făcut lucrul acesta și faptul că nu s-a închinat zeilor l-a costat viața. A fost somat să se lepede de creștinism, nu s-a lepădat, a fost închis. Tocmai în împrejurarea aceea, când erau mari sărbători la Tesalonic și în arena din Tesalonic, fiind jocuri care îl distrau pe împărat, un gladiator pe nume Lie își bătea joc de creștini”, a amintit Înaltpreasfinția Sa.

„Un tânăr creștin Nestor, neputând suferi lucrul acesta, s-a dus la Sfântul Dimitrie care era închis și i-a spus ce se petrece și că are de gând să se lupte cu Lie. Și Sfântul Dimitrie a zis cuvintele care au rămas proverbiale și pe Lie îl vei învinge, dar și pe Hristos îl vei mărturisi”.

„S-a dus, l-a învins, dar prețul a fost următorul: lui Nestor i s-a tăiat capul, iar Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost străpuns acolo în temniță cu sulițe și a murit, iar de atunci și până astăzi, credincioșii de peste tot, dar mai ales cei din Tesalonic, în ziua aceasta a morții lui, își aduc aminte de El și înalță rugăciuni”.

Mărturisirea până la moarte

Mitropolitul Andrei al Clujului a citat din Evanghelia de la Sfânta Liturghie: „Cel ce va mărturisi pentru mine înaintea oamenilor și eu voi mărturisi pentru El înaintea Tatălui meu care este în ceruri. Și cel ce se va lăpăda de mine înaintea oamenilor și eu mă voi lăpăda de El înaintea Tatălui meu care este în ceruri” (Matei 10:32,33).

Ierarhul a făcut referire la Sfinții canonizați recent de Biserica Ortodoxă Română, sfinți care au mărturisit până la moarte.

„Pe de o parte e vorba de Sfântul Mucenic Liviu Galaction Munteanu, pe de cealaltă parte este vorba de Părintele profesor Dumitru Stăniloae care l-a mărturisit pe Hristos. Și unul și altul au avut de suferit. Și unul și altul au fost închiși în temnițe, dar până la urmă în temnița din Aiud”.

„Părintele Dumitru Stăniloae, mărturisitor pentru Hristos, fiind acolo, în temniță, a observat felul în care este chinuit Liviu Galaction Munteanu și a scris, a spus că a fost chinuit mai rău decât toți ceilalți. De ce? Pentru că a avut coloana vertebrală dreaptă. Nu a făcut concesiuni și asta l-a costat viața lui. Acum zic că i-am pomenit pe aceștia care au murit chiar pe vremea noastră”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Alături de Mitropolitul Andrei, în Biserica „Sf. Spiridon” din Capitală, au participat la Sfânta Liturghie și Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Episcopul Siluan al Italiei, Episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei, Arhiepiscopul ales Atanasie al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Episcopul ales Nectarie al Irlandei și Islandei, Episcopul vicar Marc Nemțeanul al Arhiepiscopiei Europei Occidentale și Arhiereul vicar Teofil de Iberia al Episcopiei Spaniei.

Ierarhii se află în Capitală cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Foto credit: Radio Trinitas / Pr. Cornel Enache


Știri recente