Sf. Liturghie Arhierească și Parastas pentru ierarhii trecuți la Domnul, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Astăzi, 2 februarie 2014, când Biserica ortodoxă prăznuiește Întâmpinarea Domnului, ÎPS Părinte Andrei și PS Vasile Someșanul au oficiat Sf. Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, informează radiorenasterea.ro

Alături de ierarhii Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului a slujit un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte preoți profesori ale celor două instituții teologice din municipiu precum și preoți și diaconi ai catedralei clujene. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul Catedralei dirijat de decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de ÎPS Părinte Andrei. Pornind de la exemplul dreptului Simeon, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre întâlnirea cu Dumnezeu, pe care fiecare om virtuos o are la sfârșitul vieții: „Sfârșitul oricărui om virtuos este întâlnirea cu Dumnezeu. Sigur că pentru a fi în stare să te întâlnești cu Dumnezeu trebuie să ai o sumedenie de virtuți. Sfântul Simeon nu trăia oricum, la întâmplare, încerca să împlinească voia lui Dumnezeu. Era drept. Avea frică de Dumnezeu. Începutul înțelepciunii este frica Domnului, zice Solomon. Și pe deasupra, datorită calităților sale sufletești, Duhul Sfânt era asupra lui.”

La finalul slujbei, ierarhii și preoții au oficiat o slujbă de Parastas pentru Mitropolitul Bartolomeu de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit anul acesta 3 ani și pentru Episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui trecere în veșnicie se împlinesc mâine, 3 februarie, 78 de ani. Cu acest prilej, ÎPS Părinte Andrei i-a numit pe ambii ierarhi trecuți la Domnul, doi mari corifei ai Arhiepiscopiei Clujului. Mitropolitul Bartolomeu Anania și Episcopul Nicolae Ivan sunt înmormântați în cripta Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

În memoria primului Mitropolit al Clujului a avut loc ieri la subsolul Catedralei Mitropolitane un eveniment comemorativ. Cei care au luat parte la manifestare au putut asculta fragmente din opera omului de cultură Valeriu Anania precum și evenimente semnificative din viața lui, redate de poetul Horia Bădescu.

Comentarii Facebook


Știri recente