Sf. Iosif le este model creștinilor pro-viață: Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a explicat că Sf. Iosif, Logodnicul Fecioarei Maria, le poate fi model atât militanților pro-viață, tuturor voluntarilor și lucrătorilor din instituțiile sociale, cât și fiecărui creștin în parte.

„Sfântul Iosif este un model pentru fiecare dintre noi ca să ajutăm familiile care se află în nevoi, copiii care sunt singuri, abandonați, părăsiți, care se află în lipsuri sau în pericolul de a muri, înainte de a se naște, sau după ce s-au născut”, a spus Preasfinția Sa duminică în Catedrala Patriarhală.

Ierarhul a subliniat aceste aspecte făcând referire la textul evanghelic citit (Fuga în Egipt – Matei 2:13-23) și la Sf. Iosif Logodnicul care este cinstit în Duminica după Nașterea Domnului împreună cu David Prorocul și Iacob, rudenia Domnului.

Textul evanghelic duminical prezintă și împlinirea groaznicei porunci a lui Irod de a ucide pe toți copiii din Betleem și împrejurimi, cu scopul de a omorî și pe Iisus.

Regele Irod – o personalitate extrem de crudă

Despre regele Irod, care a avut o domnie de aproape 40 ani, PS Varlaam a spus că a rămas în istoria poporului evreu ca o personalitate extrem de crudă.

Episcopul vicar a citat lucrarea „Antichitățile iudaice” în care Iosif Flaviu îl descrie pe Irod „în toată urâciunea cruzimii și lăcomiei lui, a dorinței nelimitate după putere și glorie deșartă”.

„Iosif Flaviu ne explică cum Irod și-a ucis nu numai colaboratorii – o mulțime de fruntași ai poporului – ci și pe multe dintre rudeniile sale. A omorât-o pe soția sa Mariamne, fiica ultimului rege legitim al Poporului Ales, Ioan Hircan al II-lea, pe care mai târziu de asemenea îl va ucide”.

„Și-a ucis cumnatul pe care la vârsta de 17 ani îl numise arhiereu și despre care cu prilejul sărbătorilor Paștelui Irod a observat că se bucură de o mare popularitate în rândul poporului. Din invidie, l-a invitat la palatul său din Ierihon și a poruncit să fie înecat în baie”.

De asemenea, din ordinul lui Irod a fost ucisă soacra sa Alexandra, dar și propriul copil, Antipater, a spus Preasfinția Sa.

Preasfințitul Părinte Varlaam a evocat în acest context expresia celebră a Împăratului Augustus: „Mai bine este să fii porcul lui Irod decât fiul lui”.

„Împăratul se referea la faptul că fiind un rege iudeu, Irod nu avea dreptul să mănânce carne de porc. De aceea, un porc crescut la curtea lui avea șanse de supraviețuire mai mari decât un fiu care prezenta oricând un pericol pentru tronul tatălui său”.

„Iată deci că acest om crud a putut da un asemenea ordin ca prunci nevinovați dintr-o regiune destul de mare să fie uciși cu o cruzime extraordinară”, a adăugat ierarhul.

Sf. Iosif – ocrotitor al Maicii Domnului și al Pruncului Iisus

Spre finalul omiliei adresate celor câteva sute de bucureșteni prezenți în Catedrala Patriarhală, PS Varlaam a subliniat calitatea Sf. Iosif de ocrotitor al Maicii Domnului și al Pruncului Iisus.

Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a subliniat că Sf. Iosif nu a fost tatăl pământesc al Mântuitorului, „El fiind născut de la Duhul Sfânt, fiind Fiul lui Dumnezeu, născut din eternitate din Tatăl” și că Sf. Fecioară Maria nu este soția lui Iosif, ci „mama Pruncului” (Matei 2:14).

„Această fidelitate a lui Iosif față de Fecioara Maria, Care i-a fost încredințată de către slujitorii templului este un model pentru fiecare dintre noi ca să ajutăm familiile care se află în nevoi, copiii care sunt singuri, abandonați, părăsiți, care se află în lipsuri sau în pericolul de a muri, înainte de a se naște, sau după ce s-au născut”, a încheiat ierarhul.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente