Sf. Iosif cel Nou de la Partoș, cinstit cu procesiune și rugăciune de toată noaptea la Timișoara

Sărbătoarea Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș a reunit mii de credincioși la Catedrala din Timișoara. În ciuda ploii și temperaturilor scăzute, aceștia au participat la programul liturgic deosebit, care a inclus o procesiune cu moaștele sfântului și rugăciune de toată noaptea.

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat, sâmbătă seară, slujba Vecerniei unită cu Litia, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și a Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ungariei.

Preasfințitul Părinte Siluan a rostit un cuvânt de învățătură despre viața sfântului, iar Înaltpreasfințitul Părinte Ioan și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul oferit de sfânt eparhiei.

Mitropolitul Ioan al Banatului a făcut apel la solidaritate cu victimele inundațiilor din estul țării sâmbătă, 14 septembrie 2024. Sursa foto: Mitropolia Banatului

La finalul slujbei, Mitropolit Bantului i-a îndemnat pe clerici și credincioși să-și manifeste solidaritatea cu românii afectați de inundații.

După rugăciune a avut loc procesiunea cu moaștele Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș, la care au luat parte mii clerici, monahi și monahii, precum și numeroși credincioși, între care tineri de la ASCOR Timișoara și de la grupurile catehetice parohiale din oraș.

Procesiunea s-a desfășurat pe traseul Catedrală – Podul Traian – Splaiul Tudor Vladimirescu – Podul Mihai Viteazul – Catedrală, apoi racla a fost reintrodusă în catedrală și așezată pe soleea din fața Sfântului Altar. Programul a continuat cu Utrenia și Liturghia de noapte.

Mii de credincioși au participat la procesiunea cu moaștele Sf. Iosif cel Nou de la Partoș organizată la Timișoara sâmbătă, 14 septembrie 2024. Foto: ITO Timișoara / Adrian Marius Achirei

Duminică, ziua de pomenire a sfântului, a început cu Acatistul acestuia și cel al Mântuitorului Iisus Hristos, urmate de Taina Sfântului Maslu și Liturghia arhierească oficiată de Mitropolitul Ioan al Banatului împreună cu Episcopii Lucian al Caransebeșului și Siluan al Ungariei și cu Episcopii vicari Paisie Lugojanul al Arhiepiscopiei Timișoarei și Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului.

Din sobor au mai făcut parte părintele vicar Ionel Popescu și părinți consilieri de la Centrul Eparhial, protopopi, stareți și ieromonahi de la mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei.

Au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și conducători de instituții publice din oraș. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de teologul Bogdan Mureșan.

Catedrala Mitropolitană din Timișoara și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș, duminică, 15 septembrie 2024. Moaștele întregi ale sfântului se află în patrimoniului sfântului lăcaș. Sursa foto: Mitropolia Banatului

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Lucian, care a evocat exemplul sfântului și minunile sale.

La final, Părintele Mitropolit Ioan a repetat apelul la solidaritate cu românii din estul țării afectați de inundații, în acest scop anunțând organizarea de colecte în toate parohiile și mănăstirile din eparhie.

Racla cu moaștele sfântului rămâne așezată în mijlocul catedralei până luni seară, când, după Slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș (ora 19:00), va fi reașezată la locul ei obișnuit din catedrală.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a contribuit mult la dezvoltarea vieții bisericești din Banat, rămânând în istoria Bisericii pentru străduința de a consolida comunitățile creștine și de a apăra tradiția ortodoxă în timpul ocupației otomane din această regiune.

Era originar din sud-estul Europei și a devenit Mitropolit al Banatului în secolul al XVII-lea. A trecut la cele veșnice în 1656, iar în 1950 a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: Mitropolia Banatului (deschidere articol)


Știri recente