Sf. Ioan Iacob de la Neamț cinstit la Biblioteca Națională a României

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț a fost sărbătorit astăzi, 5 august 2013, și la Biblioteca Națională a României. El este patronul spiritual al instituției, care l-a cinstit prin vernisarea unei expoziții intitulate „Stihuri umilincioase: 100 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”.

În holul instituției a avut loc o slujbă de Te-Deum oficiată de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, un concert susținut de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale și un moment de poezie oferit de actrița Ana Calciu.

Despre semnificația zilei pentru toți iubitorii de carte a vorbit directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Târziman: „Nu este o simplă sărbătoare, ci un act de cultură, 100 de ani de al nașterea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, patronul spiritual al Bibliotecii Naționale, dar în același timp una din marile personalități ale culturii și civilizației românești. A fost un eveniment gândit și construit de la sine. Am vrut să marcăm această zi fiind și o zi a Bibliotecii Naționale a României și am dorit să aducem și la cunoștința publicului larg despre ce înseamnă din punct de vedere cultural Sf. Ioan Iacob Hozevitul: faptul că a fost poet, faptul că a fost prozator, faptul că a fost bibliotecar, deci nu întâmplător este patron al bibliotecarilor”, a declarat pentru Radio TRINITAS directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Târziman.

La rândul său, Preasfințitul episcop Varsanufie Prahoveanul a vorbit despre viața Sfântului Ioan Iacob ca un exemplu de smerenie, dar și un îndemn de a ne crește pruncii în credința și învățătura creștină:

„Viața sa este pentru fiecare dintre noi, mai întâi o pildă de smerenie, pentru că el a trăit în multă smerenie, mai apoi un îndemn de a mărturisi credința așa cum a făcut-o el neîncetat, un exemplu pentru femeile creștine de a crește copii în credință așa cum l-a crescut bunica lui, dar mai ales o mare mângâiere pentru că el este unul din marii mijlocitori înainte tronului lui Dumnezeu pentru cei care poartă numele de creștin și trăiesc în această țară sau sunt români și au plecat în afara granițelor ei. De aceea, ziua aceasta este binecuvântată și pentru Biserica Ortodoxă Română care are un rugător puternic înaintea lui Dumnezeu, dar și pentru Biblioteca națională care și-a ales un bibliotecare care a ajuns sfânt ca să ocrotească pe toți bibliotecarii din România. Dumnezeu să ne binecuvinteze pentru rugăciunile lui și fiecare dintre noi să primească folos duhovnicesc de câte ori îl chemăm în rugăciunile noastre”, a spus Preasfinția Sa.

Cuviosul Ioan Iacob de la Neamț – S-a născut la 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, comuna Horodiștea, din județul Dorohoi, din părinții Maxim și Ecaterina, primind la botez numele de Ilie.

Comentarii Facebook


Știri recente