Sf. Ioan cel Nou cinstit la Suceava. Au fost inaugurate manifestările Anului Centenar „Episcop Gherasim Putneanul”

Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost cinstit duminică, la altarul exterior al Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din oraș. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a lansat manifestările dedicate Anului Centenar „Episcop Gherasim Putneanul”.

Au slujit Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, Episcopul vicar Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului, și părinți de la Centrul Eparhial, între care Arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, Pr. Prof. Vasile Nechita, consilier onorific la Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, și  Arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala mixtă „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, dirijată de Pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.

„Având în vedere faptul că anul acesta, 2024, este Anul Comemorativ al Sfinților doctori fără de arginți, cinstim în mod deosebit pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ca pe un sfânt vindecător de boli dăruit poporului român și Bisericii sale”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în cuvântul de învățătură.

„Pelerini de peste tot vin la Suceava la Sfântul Mare Mucenic Ioan pentru a-i mulțumi, dar și pentru a-L slăvi pe Dumnezeu prin el, pentru a-l ruga să le fie ajutor în continuare, la vreme de secetă, de boală, de încercări prin care trece fiecare om în viața aceasta pământească.”

Dacă-i iubim pe sfinți, să-i imităm, spunea Fericitul Augustin. Așadar, cu credință statornică în iubirea sfinților pentru noi și îndrăzneala lor către Dumnezeu, le cerem sfinților români și în mod deosebit Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou să se roage lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră, pentru dăinuirea celor de folos în viața aceasta și dobândirea fericirii veșnice”, a mai spus ierarhul.

Mulțumiri pentru sprijinitori

Deoarece lucrările de restaurare a bisericii mari a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava sunt în plină desfășurare, la finalul liturghie, Părintele Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților le-a mulțumit tuturor celor implicați în desfășurarea lor.

„Mă știți un om apolitic, știți că nu fac politică, n-am făcut, nu fac și nu voi face, dar recunoștința, aici, la Mănăstirea Sfântul Ioan, se cultivă mai des. De aceea aș vrea să-i mulțumesc domnului premier al României pentru că a susținut lucrările începute de restaurare și de consolidare a ansamblului monastic, suplinind cu fonduri și pentru celelalte obiective din eparhia noastră”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Ierarhul le-a mai mulțumit autorităților locale, precum și tuturor „celor care au susținut, susțin și vor susține lucrarea Bisericii”.

Distincții

Cuvântul arhipăstorului a fost urmat de înmânarea de distincții pentru lucrătorii din eparhie, astfel:

Ordinul „Crucea Bucovinei”

  • Vasile M. Demciuc, consilier la Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească;
  • Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul Relații cu Minoritățile;
  • Ilie Leonte, dirijorul Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale;
  • A Vasile Plămadă, inspector la Sectorul Colportaj Bisericesc;
  • Ionuț Vichentie Ilisoi, manager al SymphOpera Fest și inginer de sistem la Sectorul Media și Comunicare.

Ordinul Mușatinii

  • Marius Gabriel Filip, director al Centrului de Formare Continuă și Specializare al Sectorului Educațional-Teologic;
  • Marius Ion Zavate, director la Departamentul Achiziții al Sectorului Financiar-Economic.

Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”

  • Ioan Tofan, referent la Sectorul Cultural

A urmat prezentarea celor mai noi titluri apărute la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, printre care volumul „Trapezunt – Mănăstirea Sumela – istorie, credință, artă” de Arhid. Vasile Demciuc și a celui de al doilea număr al Revistei Candela, cu studii care reflectă lucrările Simpozionului Cultura Mușatină organizat în 2022 la Suceava.

Un an cultural dedicat unui arhipăstor

Deoarece în 2024 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Episcopului vicar Gherasim Putneanul al Arhiepiscopiei Sucevei, hramul a prilejuit și inaugurarea Anului Centenar „Episcop Gherasim Putneanul”.

În cadrul acestui demers cultural, la hram a fost lansat volumul Apoftegme de † Gherasim Putneanul, Ed. Crimca și a fost vernisată expoziția itinerantă de fotografie „Episcopul Gherasim Putneanul – o viața sub semnul crucii. Biografie în imagini”.

Între manifestările anului jubiliar se mai numără:

  • publicarea, la Editura Crimca, a eparhiei, a cărții între trei volume „In memoriam Episcopul Gherasim Putneanul. 100 de ani de la naștere, 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”;
  • „Simpozionul Național „Dimensiunea teologică, culturală și spirituală a operei Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul” (4-7 decembrie 2024);
  • sfințirea Casei memoriale „Episcopul Gherasim Putneanul” de la Mănăstirea Cămârzani (6 decembrie 2024).

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu cea de-a doua ediție a evenimentului „Sfântul Ioan cel Nou, bucuria copiilor” și cu lansarea unui volum publicat la Editura Crimca, „Răstignirea Împăratului Slavei. Istoria incredibilă și misterul sublim al Sfintelor Pătimiri” de Eugenia Scarvelis Constantinou.

10 000 de pachete cu alimente au fost oferite prin purtarea de grijă a părintelui stareț, Arhim. Serafim Grigoraș.


Pomenirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava în 2 iunie rememorează și minunea pe care sfântul a făcut-o în 1622, când a apărat cetatea Sucevei de năvălirea tătarilor.

Sfântul va fi pomenit la mănăstirea pe care o ocrotește în acest oraș și în perioada 22-24 iunie, când se face pomenirea Aducerii moaștelor sale în oraș.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente