Sf. Ier. Nifon sărbătorit la Craiova: Venirea noastră pe lume, parte din planul lui Dumnezeu, spune Mitropolitul Irineu

Primul sfânt canonizat în spațiul românesc, Sf. Ier. Nifon, a fost sărbătorit la Catedrala din Craiova, unde se păstrează capul și mâna sa dreaptă. A fost ales de Dumnezeu din fragedă copilărie, a spus Mitropolitul Olteniei, care a mai adăugat că venirea noastră pe lume este parte din planul lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Sf. Ier. Nifon a început miercuri cu slujba Privegherii Mari, oficiată de Arhim. Vladimir Dărângă, și a continuat joi cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

Mitropolitul Olteniei a vorbit despre portretul episcopului ortodox, care urmează în activitatea sa misionar-pastorală modelul Mântuitorului Iisus Hristos, Păstorul cel Bun.

„Arhiereul este ales de Dumnezeu dintre oameni ca să slujească poporul. Slujirea principală a arhiereului este aceea de a aduce jertfe înaintea Tatălui ceresc la Sfântul Altar și de a se ruga pentru fiecare în parte. El este investit cu această chemare și slujire”, a spus ierarhul.

Sf. Ier. Nifon, primul sfânt canonizat în spațiul românesc, a fost sărbătorit joi, 11 august 2022, la Catedrala Mitropolitană din Craiova. Foto: Mitropolia Olteniei

„Adevărata Biserică este aceea care are o succesiune, adică cea care are o continuitate de la Sfinții Apostoli și până astăzi. Episcopul face parte din acest lung șir de slujitori ai lui Dumnezeu, care sunt investiți de la unul la altul. Lanțul acesta al slujirii ierarhice arhierești nu se întrerupe niciodată. Acesta este un semn al Bisericii celei adevărate a Mântuitorului Iisus Hristos”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În a doua parte a predicii, părintele mitropolit a vorbit despre viața aleasă a Sf. Ier. Nifon, Patriarh al Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești.

„Sf. Nifon este ales de Dumnezeu din fragedă copilărie. Mai mult, el este însemnat în cartea veșniciei înainte de nașterea trupească. Dumnezeu ne creează nu în momentul zămislirii în pântecele mamei noastre, ci din veșnicie. Așadar, venirea noastră pe lume este parte a planului lui Dumnezeu în Sfânta Treime înainte de a se face lumea”.

Sf. Ier. Nifon, primul sfânt canonizat în spațiul românesc, a fost sărbătorit joi, 11 august 2022, la Catedrala Mitropolitană din Craiova. Foto: Mitropolia Olteniei

În țara noastră, Sf. Nifon a fost adus de către domnitorul Radu cel Mare și așezat ca Mitropolit al Țării Românești (1504-1505). După ce Domnitorul Radu cel Mare și-a căsătorit sora cu un boier moldovean care avea deja soție și copii, ierarhul s-a retras în Sf. Muntele Athos, la Mănăstirea Dionisiu, unde a trecut la cele veșnice în 1508.

În continuare, ÎPS Irineu a amintit despre legătura dintre Sf. Ier. Nifon și ucenicul său, Sf. Domnitor Neagoe Basarab. La dorința celui din urmă, moaștele sfântului ierarh au fost aduse de trei ori în Țara Românească: la proclamarea canonizării Sf. Ier. Nifon – prima canonizare a unui sfânt din Țara Românească, la slujba de iertare pentru domnitorul Radu cel Mare, și sfințirea Catedralei de la Curtea de Argeș.

Canonizarea Sf. Ier. Nifon s-a proclamat în anul 1517, când a fost sfințită Mănăstirea Curtea de Argeș, în timpul Sf. Domnitor Neagoe Basarab. A fost primul sfânt canonizat în spațiul românesc.

Catedrala Mitropolitană din Craiova deține mâna dreaptă și capul Sfântului Ierarh Nifon.

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente