Sf. Ier. Nifon ne este părinte ajutător și mult îndrumător: Sărbătoare la Catedrala din Craiova

Sf. Ier. Nifon „ne este părinte ajutător și mult îndrumător în viața noastră”, a spus Mitropolitul Irineu al Olteniei duminică, la sărbătoarea sfântului, care ocrotește Catedrala Mitropolitană din Craiova.

Sărbătoarea a început sâmbătă seară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmate de o procesiune cu sfintele moaște și de Priveghere.

„Domnul ne descoperă sensul vieții veșnice. În Mântuitorul Hristos cu adevărat Îl cunoaștem pe Tatăl. Rugăciunea Domnului este pentru întărirea Bisericii care S-a întemeiat la răstignirea Mântuitorului Iisus pe cruce. De atunci Biserica își are începutul tainic în Mântuitorul Iisus Hristos. La Pogorârea Duhului Sfânt, Paracletul Se dăruiește Bisericii și rămâne permanent în mijlocul nostru”, a spus Mitropolitul Irineu în cuvântul de învățătură.

Sărbătoarea Sf. Ier. Nifon a început la Catedrala din Craiova sâmbătă, 10 august 2024, cu Vecernia și o procesiune cu moaște. Foto: Mitropolia Olteniei

Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre viața Sfântului Ierarh Nifon: „Nu există fericire în lumea aceasta fără de Dumnezeu. Oriunde am căuta în lumea aceasta bucurie mai însemnată și mai cuprinzătoare decât în Mântuitorul Hristos, nu vom găsi niciodată”, a spus părintele mitropolit.

„În ultima parte a vieții, după ce a fost alungat de două ori din scaunul patriarhal al Constantinopolului, voievodul Radu cel Mare l-a chemat în țara noastră să reorganizeze viața bisericească. Prin smerenie, el a devenit mitropolit din patriarh, un lucru nemaiîntâlnit în istoria și rânduiala canonică a Bisericii. Fiind smerit și iubitor, el a ales să slujească lui Dumnezeu și poporului.”

„Radu cel Mare s-a pornit însă împotriva Sf. Nifon și a fost alungat din scaunul mitropoliei plecând în Sfântul Munte Athos. Mâhnirea lui a fost ca un blestem pentru Radu cel Mare. După ce Sf. Nifon a dobândit obștescul sfârșit în Sfântul Munte Athos, la conducerea Țării Românești a venit Neagoe Basarab, ucenicul Sf. Nifon”, a continuat Înaltpreasfinția Sa.

„La târnosirea Mănăstirii Curtea de Argeș, Sf. Domnitor Neagoe Basarab l-a adus pe Sf. Ier. Nifon și a fost făcută prima canonizare din Țara Românească, a Sfântului Nifon, păstrându-se capul și mâna dreaptă a patriarhului.”


Capul și mâna dreaptă a Sf. Ier. Nifon se găsesc în prezent la Catedrala Mitropolitană din Craiova, alături de moaștele Sfinților Mucenici Serghie, Vah și Tatiana.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente