Sf. Ier. Iosif cel Milostiv a fost serbat prima dată ca ocrotitor al unui protopopiat de peste Prut

Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat marți Sfânta Liturghie în noul locaș de cult al Parohiei „Sfântul Ierarh Luca al Crimeii – Leova II”, din Protopopiatul de Cantemir și Tigheci. Cu această ocazie, protoieria și-a serbat pentru prima dată și sfântul ales ca ocrotitor – pe Sf. Ier. Iosif cel Milostiv.

​„În calendarul Bisericii Ortodoxe Române cunoaștem doi sfinți din stânga Prutului, de origine basarabeană, care s-au născut în secolul al XIX-lea: Sfântul Iosif cel Milostiv în prima jumătate, iar Sfântul Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe-Ismail, în cea de a doua jumătate”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin la finalul Sfintei Liturghii.

Ierarhul a rememorat cele mai însemnate aspecte din viața Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.

„Viața Mitropolitului Iosif era ghidată de două virtuți: sfințenia vieții și milostenia. Cu acestea câștigând inimile păstoriților și dragostea lui Dumnezeu care a fost revărsată asupra lui”, a afirmat Episcopul Basarabiei de Sud.

„A purtat grijă față de cei aflați în nevoie și suferință, de orfani, de văduve și elevi, oferindu-le mereu sprijinul din avutul său, iar atunci când nu avea de unde să ofere, se împrumuta de la cunoscuți, pentru a aduce mângâiere celor aflați în nevoie.”

Episcopul Basarabiei de Sus le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea bisericii din Parohia Leova II – mai ales Părintelui Paroh Rostislav Țicău și autorităților locale – și a oferit pentru noua biserică o cruce de binecuvântare și câteva cărți liturgice.

După liturghie a avut loc prima ședință de lucru lunară a preoților din protopopiat.


​În ședința de lucru din decembrie 2021 a Protopopiatului de Cantemir și Tigheci s-a decis ca acesta să-l aibă ocrotitor pe Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, cu speranța că sfântul va ajuta la sporirea activității liturgice, misionare și filantropice din cele doua raioane de peste Prut.

Preasfințitul Părinte Veniamin a pus piatra de temelie a bisericii „Sfântul Ierah Luca al Crimeii” din Leova în data de 1 decembrie 2020, iar pe parcursul anului 2021 s-a lucrat la edificarea acestui sfânt locaș. Biserica deservește credincioșii din oraș, mai ales pacienții și personalul spitalului din apropiere.

Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud

Comentarii Facebook


Știri recente