Sf. Haralambie, serbat în Capitală: Pentru sufletul său ales și pentru virtuțile sale, rămâne un model pentru noi

„Pentru sufletul său ales și pentru virtuțile care i-au împodobit viața, rămâne un model pentru noi și pentru tinerii noștri, pentru copiii pe care îi ocrotim aici, la centrul educațional-social al parohiei”, a spus pr. David Pestroiu luni, la slujba de hram a Bisericii „Sf. Haralambie” – Flămânda din Capitală.

Părintele, care este și prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a evidențiat evlavia pe care poporul român o are la Sfântul Haralambie.

„Biserica Flămânda s-a înveșmântat astăzi în haine de sărbătoare pentru pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, ocrotitor al nostru cu puternicele sale rugăciuni pentru prevenția și vindecarea celor mai grele boli, a molimelor, a ciumei, a epidemiilor care vin ca niște încercări peste neamul omenesc”.

„Ele vin și trec, iar pentru oamenii care au credință în Dumnezeu rămâne ancora credinței, mărturisirea puternică a faptului că nu suntem destinați coruperii și vremelniciei din viața aceasta deșartă și trecătoare, ci suntem hărăziți veșniciei fericite în comuniunea de viață și de iubire a Preasfintei Treimi cu toți sfinții și îngerii. Ne bucurăm astăzi, prăznuindu-l pe cel mai bătrân și înțelept dintre martiri”, a spus Pr. David Pestroiu, conform Trinitas TV.

Credincioșii care au participat la hramul parohiei s-au putut închina la un fragment din moaștele Sfântului Haralambie.

Sfântul Haralambie

Sfântul Haralambie a trăit în vremea Împăratului Septimiu Sever (193-211), fiind preot al creştinilor din Magnezia, în Asia Mică.

Dregătorul cetății, un anume Luchian, nu a suportat evlavia poporului pentru preotul Haralambie și a poruncit să fie prins. Bătrânul avea 113 ani.

Fiind dus la judecată înaintea lui Luchian, Sfântul l-a mărturisit fără frică pe Hristos, iar pentru asta a fost supus la chinuri groaznice și ucis.

Sursă foto: Ziarul Lumina


Știri recente