Sf. Haralambie, protectorul de molimă, serbat la biserica unde a fost botezat Mitropolitul Primat Nifon

Sărbătoarea Sfântului Haralambie a început la Biserica Oțetari din Capitală printr-o procesiune cu moaștele mucenicului, condusă de Părintele Mihai Popescu, Protopopul Sectorului 2 al Capitalei, și de Parohul Cătălin Ciocan. Moaștele sfântului, considerat protector în vreme de molimă, au fost dăruite în 1866 de Mitropolitul Primat Nifon, care a fost botezat la Biserica Oțetari.

La ora 10:00, sfintele moaște au fost așezate spre închinare și vor sta în curtea Bisericii Oțetari din Capitală și în cursul zilei de joi, până la ultimul pelerin.

„Am răspuns cu multă bucurie invitației Părintelui Paroh Cătălin Ciocan de a fi în comuniune la ceas de sărbătoare”, a declarat Părintele Protopop Mihai Popescu.

El a evocat ajutorul Sfântului Haralambie în timpul Ciumei lui Caragea (1812-1814), când mulți credincioși i-au cerut ajutorul.

Sfântul Haralambie este alungătorul bolilor molipsitoare și de aceea apare uneori înfățișat în icoană ținând în lanț o fiară care simbolizează ciuma.

„Și astăzi, după atâtea luni de zile de când omenirea se luptă cu acest virus, este multă nevoie de rugăciune adresată sfinților pentru a trece cu bine peste aceste momente grele”, a spus părintele protopop.

Moaștele au fost dăruite de Mitropolitul Primat Nifon în 1866 ca semn de recunoștință. „El a copilărit în această mahala a Oțetarilor, la această biserică a fost botezat, a învățat buchea psalticii și a citit la strană”, a declarat Părintele Paroh Cătălin Ciocan.

Mitropolitul a oferit bisericii un fragment din degetul Sfântului Haralambie și astfel biserica a primit cel de al treilea hram. Biserica Oțetari datează din 1680 și mai are două hramuri: Sfinții Arhangheli și Sfântul Nicolae.

Biserica bucureșteană se mai remarcă prin pictura murală, care îi aparține unuia dintre cei mai importanți artiști plastici români, Gheorghe Tattarescu.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Sf. Haralambie a fost Episcop al Magnesiei (Asia Mică) și a fost martirizat  la porunca împăratului roman Septimius Severus (193 – 211), pentru că își mărturisise credința în Hristos și o creștinase chiar pe fiica împăratului, Galina, și pe toți curtenii ei. Sfântul avea 113 ani când a suferit martiriul. Este sărbătorit în 10 februarie.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente