Sf. Filofteia – ocrotitoarea mamelor și copiilor la Torino, în parohia cu cea mai bogată activitate socială din Italia

Centrul de Ajutor dedicat Vieții (CAV) al Parohiei Ortodoxe Române Torino II ajută mamele și copiii aflați în situații delicate de mai bine de 11 ani. Atât centrul, cât și paraclisul parohiei sunt puse sub ocrotirea Sfintei Filofteia.

În contextul acestei sărbători, sâmbătă, 7 decembrie 2019, a fost inaugurat o parte din noul sediu destinat celor două asociații care funcționează în parohie: CAV și Asociația „San Lorenzo” dei romeni (Asociația „Sfântul Laurențiu” a românilor), informează Episcopia Italiei.

Prin aceste două ONG-uri, Parohia „Sfânta Cruce” Torino II a devenit cea mai bogată în acțiuni sociale din toată Episcopia Italiei.

De Sfânta Filofteia, Pr. Paroh Lucian Roșu i-a îndemnat pe cei prezenți la constanță în fapte bune după modelul muceniței serbate care „nu ajută doar trupește pe cei săraci, ci și sufletește, mijlocind la Dumnezeu pentru noi toți. Nu își astupă urechile, ci ascultă pe fiecare”.

Clericul a semnalat că în prezent „uităm să zâmbim, uităm să iubim pe cel care vine să ne ceară ceva”. „Facem un pic, apoi o mai lăsăm deoparte, uităm să fim constanți”, a atras atenția Pr. Lucian Roșu.

Centrul de Ajutor dedicat Vieții (CAV)

CAV al Parohiei Torino II este o asociație pro-viață. Centrul oferă sprijin femeilor care se află în fața unei sarcini dificile sau neprevăzute prin ajutor concret (îmbrăcăminte, alimente, jucării, mobilier pentru nou-născuți) și consiliere psihologică și spirituală.

Centrul a fost înființat în 2008 de Biserica „Sf. Cruce” – Torino şi „Movimento per  la Vita” (Mișcarea pentru Viață) din Torino.

În anul 2018, CAV „Sf. Filofteia” a venit în sprijinul a 52 de mame și peste 118 copii de cinci naționalități diferite.

Asociația „Sfântul Laurențiu”

Cât privește familiile cu copii de peste 1 an, pe care prin regulament, CAV „Sfânta Filofteia”, nu le poate sprijini, acestea sunt ajutate prin filiala Asociaţiei „San Lorenzo dei romeni”.

Activitatea acestei asociații se adresează mai multor categorii vulnerabile precum: familiile numeroase, persoanele cu situație economică precară, cu dificultăți sufletești, fără loc de muncă sau domiciliu stabil. Acțiunile Asociației „Sfântul Laurențiu” vizează:

  • Întâmpinarea, ascultarea și îndrumarea beneficiarilor;
  • Acordarea de suport duhovnicesc;
  • Oferirea de ajutoare alimentare și financiare;
  • Vizitarea bolnavilor în spitale și la domiciliu;
  • Găzduirea femeilor cu afecțiuni oncologice;
  • Colaborarea cu instituțiile și asistenții sociali din Italia.

Asociația desfășoară în Parohia Torino II și activități culturale și educative precum spectacole folclorice sau cursuri de gătit.

Foto credit: Episcopia Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente