Sf. Dionisie, Episcopul Cetății Albe Ismail, serbat la Mănăstirea Suruceni, unde se află moaștele sale

Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe Ismail, a fost serbat marți la Mănăstirea Suruceni prin Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Vladimir al Chişinăului (Biserica Ortodoxă Rusă).

Așezământul monahal din satul Suruceni, Republica Moldova, este mănăstirea de metanie a Sfântului Dionisie pe care singurul român canonizat în 2018 a păstorit-o timp de 26 de ani. Acolo se află moaștele sale, descoperite în data de 10 iulie 2018, în timpul unor lucrări de consolidare.

Mitropolitul Vladimir a slujit împreună cu mai mulți ierarhi din Mitropolia Chișinăului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul de maici al Mănăstirii Suruceni, informează Mitropolia Chișinăului.

Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir l-a numit pe sfântul cinstit în 17 septembrie „personalitate de o complexitate rar întâlnită”.

„Ierarhul Dionisie a strălucit prin autentica sa viață monahală, activitatea pastoral-misionară, prin formarea sa duhovnicească și intelectuală, prin aplecarea sa constantă spre nevoile credincioşilor pe care i-a păstorit, cât și prin calităţile de bun chivernisitor al Bisericii lui Hristos”, a subliniat ierarhul.

După Sfânta Liturghie, soborul condus de Mitropolitul Chișinăului, a oficiat o slujbă de Te Deum în cinstea Sfântului Ierarh Dionisie.


Sfântul Dionisie reprezintă una dintre marile personalități eclesiastice basarabene din prima jumătate a secolului trecut, fiind și un luptător pentru realizarea statului național unitar român.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât joi, 25 octombrie 2018, canonizarea sa în anul Centenarului Marii Uniri, dar și anul în care s-au împlinit 100 ani de la alegerea lui ca arhiereu.

Vezi și Cine a fost Dionisie Erhan, cel mai nou sfânt român?

Foto credit: Mitropolia Chișinăului

Comentarii Facebook


Știri recente