Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului a fost cinstit la ctitoria sa din Bisoca

În a doua zi a Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii buzoiene Poiana Mărului, al cărei ctitor și ocrotitor spiritual este Sfântul Cuvios Vasile.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mare a așezământului monahal. Alături de Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei au slujit 11 ieromonahi, preoți și diaconi.

În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Arhiepiscop a evocat viața și activitatea Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2003.

„Încă din copilărie și-a îndreptat pașii spre sihăstrii ca să trăiască viața în Hristos sub povățuirea sihaștrilor din vremea aceea, numai că necazurile care s-au abătut asupra creștinilor ortodocși din Rusia, în timpul lui Petru cel Mare, l-au determinat pe tânărul Vasile să se refugieze în Țările Române”, a remarcat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

„La Poiana Mărului, Sfântul Vasile a ctitorit un schit care, în pofida multor încercări prin care a trecut, a rezistat în timp, iar duhul Sfântului Cuvios Vasile nu a dispărut, ci s-a păstrat în trăirea monahală a tuturor celor ce au viețuit în acest loc de-a lungul secolelor”, a mai explicat ierarhul.

Mănăstirea Poiana Mărului a fost ctitorită de în anul 1730 și are două biserici, una cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, iar cealaltă cu hramul „Toți Sfinții”. Începând cu secolele 18-19, așezământul monahal întemeiat de Sfântul Cuvios Vasile s-a remarcat printr-o profundă viață duhovnicească și prin practicarea rugăciunii inimii.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente