Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoare a Parohiei româneşti din München

Parohia ortodoxă română Nașterea Domnului din München și-a sărbătorit de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva cel de-al doilea hram. La Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi din Germania și Austria a participat un număr însemnat de credincioși, informează site-ul oficial al Mitropoliei Germaniei.

La propunerea părintelui paroh Alexandru Nan, Protopop al Bavariei, și cu binecuvântarea IPS Serafim, Consiliul parohial al Parohiei Nașterea Domnului din München a hotărât în ședința din luna iulie 2017 alegerea celui de-al doilea hram pentru cea mai veche parohie ortodoxă românească din Bavaria.

Manifestările religioase au început la München vineri seara, 13 octombrie, când  un sobor de preoți a săvârșit Taina Sfântului Maslu de obște în biserica Sf. Willibrord, biserică care-i găzduiește pe români încă de la începuturile parohiei (1976).

Din soborul slujitor au făcut parte Arhimandrit Peter Klitsch, Vicarul Mitropoliei Grecești din Bavaria (Patriarhia ecumenică), Pr. paroh Alexandru Nan, Protopop al Bavariei, pr. Mircea Oniga de la Parohia ortodoxă română din Innsbruck și diaconul Marius Petrică Ciorbea.

În cuvântul rostit, Arhim. Klitsch a scos în evidență necesitatea oferirii unei mărturii ortodoxe comune într-o societate secularizată, amintind de împreuna lucrare a parohiilor ortodoxe aparținând diferitelor jurisdicții în capitala landului Bavaria.

Sâmbătă, 14 octombrie, manifestările au continuat la München cu Acatistul Sfintei, urmat de Sfânta Liturghie la care au participat Pr. prof. dr. Mircea Basarab, fost paroh și întemeietor al parohiei, Pr. dr. Ioan Popoiu, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, Pr. paroh Alexandru Nan, Pr. Constantin Bartok de la parohia din Traunreut, Pr. Mircea Oniga de la Innsbruck (Austria) și Diaconul Marius Petrică Ciorbea.

Pr. consilier Ioan Popoiu a rostit un cuvânt în care a prezentat viața sfintei, reliefând câteva dintre virtuțile care au caracterizat-o, în special smerenia, dorința de a împlini cuvântul lui Hristos fără a-și propune să iasă cu ceva în evidență în fața oamenilor. Părintele Ioan a amintit și de nenumăratele minuni care s-au făcut și se fac prin mijlocirea Sfintei Parascheva.

La sfârșitul slujbei, părintele paroh Alexandru Nan le-a mulțumit preoților împreună-slujitori și credincioșilor prezenți pentru participarea la acest eveniment. Fiecare persoană prezentă în biserică a primit o iconiță cu Sf. Cuvioasa Parascheva, a doua ocrotitoare a Parohiei Nașterea Domnului din München.

Foto credit: mitropolia-ro.de

Comentarii Facebook


Știri recente