Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat marți Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cernica, în cinstea Sfântului Cuvios Gheorghe. Episcopul vicar patriarhal a spus că această sărbătoare este importantă numai dacă plecăm hotărâți să ne curățim sufletele.
„Sărbătoarea de aici este importantă și scopul ei se împlinește dacă noi plecăm de aici hotărâți să ne curățim sufletele de tot ceea ce este păcătos și întinat și să ne umplem de Harul Sfântului Duh”, a spus Preasfinția Sa.
O sărbătoare a românilor
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Cuvios Gheorghe de la Mănăstirea Cernica, cel care a revigorat activitatea așezământului monahal cu mai bine de trei secole în urmă.
„Este o sărbătoare și a românilor din Țara Românească, unde rolul Sfântului Gheorghe în reînnoirea vieții monahale a fost unul semnificativ. Este o zi de sărbătoare pentru românii ardeleni, pentru că Sfântul Gheorghe este de origine din Săliștea Sibiului și este prețuit foarte mult și în locurile sale natale”, a spus ierarhul.
De asemenea, Preasfinția Sa a spus despre Sfântul Cuvios Gheorghe că avea o conștiință națională puternică, fiind ucenic al Sfântului Paisie de la Neamț.
„În anul 1806, în ziua de 3 decembrie, deci într-o zi ca aceasta de astăzi, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani își încredințează sufletul în mâinile lui Dumnezeu pentru viața lui deosebită, pentru multa rugăciune, pentru multele sale osteneli”.
„Memoria sa a fost păstrată cu sfințenie nu doar la Cernica și Căldărușani, ci și la celelalte mănăstiri din Țara Românească, unde ucenicii săi au realizat o importantă reînnoire, revigorare, reînsuflețire a vieții monahale de obște, ținând cont de viața lui virtuoasă și de cinstea de care s-a bucurat, îndată după trecerea la cele veșnice, după cum a fost admirat, cinstit și prețuit și în timpul vieții sale pentru faptele sale deosebite”.
Preasfinția Sa a amintit, de asemenea, despre canonizarea Sfântului Cuvios Gheorghe din anul 2005, fiind una dintre cele mai mari personalități duhovnicești ale veacului său.
Descoperirea tainelor cerești
Făcând o paralelă cu textul evanghelic al zilei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre descoperirea tainelor cerești prin nevoințe duhovnicești, asemenea Sfântului Cuvios Gheorghe.
„Descoperirea tainelor cerești, descoperirea înțelesurilor adânci din Sfânta Evanghelie, este rezervată celor care își curățesc inima prin nevoințe duhovnicești. De aceea noi îi pomenim pe sfinții cuvioși și sfintele cuvioase care s-au ostenit în mănăstiri, în sihăstrii, în pustiuri, în adâncul codrilor de Dumnezeu purtători părinți ai noștri, pentru că ei, prin despătimire, pentru curățirea sufletelor lor și prin primirea Harului Duhului Sfânt, au devenit purtători de Dumnezeu, temple ale Duhului Sfânt”.
„Având înaintea noastră icoanele sfinte ale acestor Sfinți aici la Cernica, ale Sfântului Gheorghe, starețul Cernicăi și Căldărușanilor, ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, crescut și el în atmosfera de reînnoire și filocalică și isihastă, și noi trebuie să ne străduim să construim acest templu și să nu îl dărâmăm prin păcatele și prin atitudinea noastră neascultătoare față de voia Lui Dumnezeu”, a adăugat la final ierarhul.
În perioada 12-21 octombrie, moaștele Sfântului Gheorghe de la Cernica au fost purtate în procesiune în mai multe comunități din Mărginimea Sibiului, regiunea natală a acestuia.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene