Sesiune festivă a Academiei Europene pentru Științe și Arte din Salzburg

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat sâmbătă, 8 martie, la Sesiunea plenară festivă a Academiei Europene pentru Științe și Arte din Salzburg, Austria, informează „Ziarul Lumina”.

Ședința plenară festivă a Academiei Europene pentru Științe și Arte din Salzburg, care se desfășoară anual, a avut loc în Aula Magna a Universității din Salzburg, în prezența a numeroși invitați. IPS Părinte Mitropolit Andrei a fost însoțit de rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, prof. acad. Ioan Aurel Pop, de consilierul pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhidiaconul Claudiu Grama, și de secretarul eparhial, Valentin Vesa.

„Festivitatea a fost deschisă în Aula Magna a Universității prin cuvântul de bun venit adresat de președintele Academiei, prof. dr. Felix Unger. Momentul a fost urmat imediat de prezentarea noilor membri ai Academiei Europene pentru Științe și Arte din Salzburg care vin din Europa Occidentală, dar și din cea Răsăriteană. În acest an doi noi membri din România, mai exact de la Arad și din București, s-au alăturat comunității academice a acestei prestigioase instituții. Întâlnirea anuală a Academiei Europene pentru Științe și Arte din Salzburg are în vedere și discutarea unui subiect ce ține strict de problemele cu care se confruntă Europa, mai exact se încearcă acordarea unor posibile soluții pentru crizele prin care trece societatea europeană contemporană, folosindu-se de experiența diverșilor membri ai acestei instituții care vin din diferite domenii: politic, economic, domeniul artelor sau chiar reprezentanți ai bisericilor creștine din întreaga Europă și nu numai. Printre noii nominalizați s-au adăugat Arhiepiscopul Franz al Salzburgului și alți reprezentanți ai Bisericilor Catolice și Protestante din Europa și din Africa”, a spus secretarul eparhial Valentin Vesa.

IPS Andrei, membru din 2007

Cu peste douăzeci de ani în urmă, din inițiativa cardinalului Franz König al Vienei, a unui celebru profesor cardiolog de renume mondial, Felix Unger, care a inventat și implementat pentru prima dată în Europa inima artificială elipsoidală, și a filosofului cu implicații în științele politice, Nikolaus Lobkovicz, fost rector magnificus și apoi președinte al Universității Ludwig-Maximilian din München, s-a înființat Academia Europeană pentru Științe și Arte.

Academia numără în jur de 1500 de personalități ale vieții universitare, acoperind șapte secțiuni: Științe umaniste, Medicină, Artă, Științe naturale, Științe sociale, economice și juridice, științele tehnice și ale dezvoltării și Religiile lumii.

Dintre membrii academiei, 30 sunt deținători ai Premiului Nobel.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost ales membru activ al a Academiei Europene pentru Științe și Arte din Salzburg, pentru secțiunea Religiile Lumii, în anul 2007, pe când era Arhiepiscop de Alba Iulia, profesor de Spiritualitate creștină și decan al Facultății de Teologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918”.

Propunerea nominalizării a aparținut mai multor universitari europeni, invitați ai simpozioanelor teologice internaționale de la Alba Iulia. Sesiunea plenară festivă a Academiei, în care IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a primit nominalizarea festivă de membru al acestui forum prestigios, a avut loc în 10 martie 2007, la Salzburg.

Comentarii Facebook


Știri recente