Serviciile religioase în SUA pe timp de pandemie. Mitropolitul Nicolae, apel la respectarea normelor și rugăciune intensă

Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a transmis săptămâna trecută un mesaj pastoral în contextul pandemiei de coronavirus. Ierarhul a evidenţiat importanţa respectării regulilor impuse de autorităţi, însă, în finalul mesajului a făcut apel la rugăciune intensă.

„În cele din urmă, vă îndemn din nou să vă rugați”, a spus Mitropolitul Nicolae.

„Rugați-vă pentru cei bolnavi dar și pentru cei care îi îngrijesc. Rugați-vă pentru cei care activează în rândul autorităților de sănătate publică și al organizațiilor de profil, cărora li s-a încredințat să direcționeze acest efort spre a stăvili și eradica această boală. Rugați-vă pentru cei din cercetare și pentru medicii care caută un vaccin. Rugați-vă pentru cei ce sunt speriați și care au nevoie de mângâierea noastră. Și, ar mai trebui să ne rugăm unii pentru alții!”

În mesajul pastoral, ierarhul a reamintit că apariţia acestui virus „a creat o situație care ne alterează modul normal de viață” şi a precizat că „în calitate de creștini suntem chemați” la demonstrarea credinţei „prin răbdarea și dragostea noastră unii pentru alții, în special a celor vulnerabili dintre noi”.

Ar trebui să îi ascultăm pe cei încredințați să păzească sănătatea publică. Chiar dacă știm că Dumnezeu poate și face minuni, știm, de asemenea, că nu ar trebui „să-L punem pe Dumnezeu la încercare”.

Mitropolitul Nicolae a anunţat că „s-a luat act de directivele Centrului de Control și Prevenire al bolilor (CDC) la nivel federal, dar și de deciziile statelor cele mai afectate de COVID 19” şi în urma unei şedinţe telefonice a Consiliului Eparhial al Mitropoliei Ortodoxe Române din cele două Americi au fost stabilite mai multe îndemnuri” pentru cler şi credincioşi.

Unele îndemnuri au valoare duhovnicească, iar altele vizează aspectele practice în urma recomandărilor emise de autorităţile competente.

Mitropolitul Nicolae a recomandat adăugarea la ectenia întreită cereri speciale în caz de boli molipsitoare, oficierea Tainei Sfântului Maslu în fiecare parohie şi ungerea cu untdelemn sfinţit, consumarea de agheasmă şi anafură, însemnarea cu semnul sfintei cruci şi a reamintit importanţa Sfintei Euharistii.

„Credincioșii să aibă încredințarea că, de fiecare dată când se împărtășesc cu Sfântul Trup și Scumpul Sânge ale Mântuitorului Hristos, o fac spre tămăduirea sufletului și a trupului”.

De asemenea, „în fiecare săptămână MIERCURI SEARA la orele 9PM-EST; 8PM-CST și 6PM-PST până când pandemia va trece, preoții și credincioșii parohiilor Mitropoliei sunt rugați să citească acasă Paraclisul Maicii Domnului”.

Pe lângă povățuirile duhovnicești, Mitropolitul Nicolae a oferit şi „câteva îndrumări generale extrem de necesare în combaterea acestei pandemii”. El a subliniat necesitatea respectării regulilor sanitare.

„Îndrumăm parohiile să pregătească în modul cel mai igienic prescura și apoi anafura spre a fi împărțită credincioșilor. O persoană desemnată în mod special de către preotul paroh să fie singura care pregătește anafura purtând mănuși și să o împartă apoi celor prezenți”.

Dintre reguli menţionăm:

  • afișarea, la intrarea în lăcașul de cult, a recomandărilor CDC pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus Covid-19;
  • îndrumarea de către preot a persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unități medicale;
  • dezinfectarea spațiului liturgic înainte și după fiecare slujbă.
  • asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (Hand Sanitizer etc.) la intrarea în sfintele locașuri;
  • respectarea măsurilor dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă, în biserică şi la domiciliu.
  • colaborarea  cu alte biserici ortodoxe din zonă, consulatele onorifice românești sau cu alte asociații și fundații în crearea unor comitete pentru ajutorarea persoanelor în vârstă din comunitatea respectivă care trăiesc singure și a celor vulnerabili imunitar în fața virusului care sunt izolați la domiciliu.

Mai multe informaţii pe site-ul mitropoliei.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro


Ştiţi de campania noastră #CaleaPostului? Contribuie şi tu la răspândirea Binelui de ştiut în mediul online!

Comentarii Facebook


Știri recente