Serbia: Biserica românească din Sân Mihai și-a sărbătorit ocrotitorii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Siluan al Ungariei

Credincioșii parohiei ortodoxe românești Sân Mihai (Lokve), Serbia, aparținând Episcopiei Daciei Felix, au sărbătorit sâmbătă atât hramul istoric al lăcașului de cult, închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, cât și al doilea hram, al Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina.

În ziua de sărbătoare, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, a sfințit noile Uși Împărătești și Diaconești. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie.

La slujbă au luat parte și reprezentanți ai oficialităților. Printre cei prezenți s-au numărat: Gheorghe Dinu, Consulul General al României la Vârșeț, Alin Ciocănea, Secretar II la Ambasada României la Belgrad, precum și reprezentanți ai presei românești din Serbia.

În cuvântul rostit, Ierarhul a prezentat exemplul de viață creștină al Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, mare Făcător de minuni și Vindecător de boli. În cadrul aceluiași cuvânt, PS Siluan a vorbit și despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, care au luat în purtarea lor de grijă biserica românească din Sân Mihai, încă de la începuturile ei (1812-1814).

La finalul Sfintei Liturghii, după rugăciunea de binecuvântare a colivei, a fost făcută și tăierea colacului, după tradiția de hram din aceste părți, când au fost anunțați și noii nași al bisericii pentru anul 2017-2018.

Nașilor din acest an, care au sprijinit biserica și au contribuit și la înlocuirea Sfintelor Uși, le-au fost oferite Diplome de Merit, din partea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan.


Biserica Sân Mihai adăpostește un fragment din moaștele Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Acestea au fost dăruite de Mitropolitul Ardealului în anul 2014.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente