Serbările naționale de la Țebea

Anul acesta, sărbătoarea Națională de la Țebea, dedicată comemorării a 142 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Avram Iancu, are loc mâine, pe 7 septembrie. Manifestările debutează cu Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

La manifestarea din acest an, când se comemorează 142 de ani de la trecerea la cele veșnice a Crăișorului Munților, sunt așteptați să participe: oficialități, reprezentanți ai autorităților de stat, județene și locale, alături de numeroși credincioși din zonă. Localnicii din Protopopiatul Brad îi poartă un mare respect lui Avram Iancu și participă cu entuziasm la manifestările organizate în cinstea acestuia. Biserica îl pomenește în nume personal pe Avram Iancu, alături de moții căzuți la datorie împreună cu el. La evocarea lui Avram Iancu de la Țebea participă an de an credincioși din Apuseni, de la Arad, de la Abrud, din toate localitățile pe unde a trecut Avram Iancu. De asemenea, distanța de o sută de kilometri dintre Vidra de Sus, locul unde s-a născut Crăișorul Munților, și Țebea, unde se află mormântul acestuia, este străbătută pe jos și în acest an, în cadrul „Marșului Avram Iancu”, aflat la cea de a patra ediție. Memoria lui Avram Iancu este păstrată și la Brad, unde a participat la deschiderea Colegiului, în anul 1869, alături de Mitropolitul Andrei Șaguna și de alte personalități.

Avram Iancu a fost înmormântat, pe 13 septembrie, lângă Gorunul lui Horea din curtea bisericii ortodoxe din Țebea, după dorința lui. La acest eveniment au fost prezenți, la acea dată, mii de moți. Conform istoricilor, ceremonialul a început, în 13 septembrie, în Baia de Criș, apoi convoiul de oameni, care se întindea pe mai mult de doi kilometri, a pornit spre Țebea. Pe tot parcursul drumului s-a cântat „Marșul lui Iancu” și „Deșteaptă-te, române!”. La slujba de înmormântare au participat zeci de preoți.

Slujbă de pomenire

În cadrul Serbărilor Naționale de la Țebea închinate memoriei lui Avram Iancu, duminică, după Sfânta Liturghie oficiată la biserica din localitate, se va desfășura, la mormântul lui Avram Iancu, ceremonia depunerii de coroane și o slujbă religioasă de pomenire, urmată de un moment de evocare istorică și mesaje ale autorităților. Manifestările vor continua cu un spectacol folcloric susținut de formații și interpreți de muzică populară. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Hunedoara și Primăria comunei Baia de Criș.

Comentarii Facebook


Știri recente