Serbări în Transilvania cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române

Mai multe manifestări religioase, culturale, științifice și un ceremonial militar au loc la Sfântul Gheorghe, în județul Covasna, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române, informează Ziarul Lumina. Printre invitați se numără „Junii Brașovului” și un grup de păstrători de tradiții populare din Republica Moldova. Alte manifestări au loc în mai multe orașe transilvane.

Anul acesta printre participanții la manifestările din municipiul Sfântul Gheorghe, consacrate Unirii Principatelor Române se vor număra „Junii Brașovului” și un grup de păstrători de tradiții populare din Republica Moldova.

Prefectul județului Covasna, Dumitru Marinescu, a precizat că manifestările încep de miercuri cu un concurs de istorie, destinat elevilor din clasele gimnaziale, organizat în colaborare cu Asociația „Universitaria Emil Poenaru” din Brașov, asociație care de Ziua Națională a României a oferit o paradă aviatică locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe. Potrivit prefectului, primii trei câștigători sunt premiați cu câte o tabletă PC, conform Agerpres.

Azi, la sediul Prefecturii Covasna are loc simpozionul cu tema „Ecoul intern și internațional al Unirii de la 24 ianuarie 1859”, organizat împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita.

Slujba de Te Deum

Mâine, 24 ianuarie, după slujba de Te-Deum oficiată la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe va urma o „paradă istorico-artistică” până în Piața „Mihai Viteazul”, unde vor avea loc un ceremonial militar-religios, depuneri de coroane de flori și un spectacol folcloric. De asemenea, pe 24 ianuarie la Sfântu Gheorghe va fi prezent și un grup de dansuri populare din Republica Moldova, format din aproape 50 de persoane, care va susține un program artistic.

La parada istorico-artistică vor participa și Junii Brașovului și grupul de păstrători de tradiții din Vâlcele. Câțiva actori de la teatrul din Brașov îi vor întruchipa pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe Mihail Kogălniceanu și pe Moș Ion Roată. Cel dintâi va sosi cu o caleașcă și va fi întâmpinat în mod simbolic cu pâine și sare, precum și cu flori, care vor fi presărate în fața caleștii, conform celor precizate de prefectul Dumitru Marinescu.

În apropierea pieței în care se va desfășura evenimentul vor fi amplasate și câteva căsuțe din lemn, unde vor fi vândute produse tradiționale, cărți, costume populare românești, precum și diverse obiecte fabricate în Republica Moldova. Seara de 24 ianuarie se va încheia cu tradiționalul Bal al Unirii, iar manifestările vor continua sâmbătă și duminică la Sfântu Gheorghe, cu concursuri sportive, respectiv competiții de gimnastică artistică și handbal feminin și masculin dotate cu o „Cupă a Unirii”.

Dorința organizatorilor este de a atrage cât mai mulți localnici la această sărbătoare, în special tinerii, de aceea programul din acest an a fost mai deosebit și mai diversificat față de alți ani, conform celor precizate de prefectul Dumitru Marinescu, citat de Agerpres.

Unirea Principatelor, sărbătorită la Cluj-Napoca

Un spectacol dedicat aniversării Unirii Principatelor Române va avea loc pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în organizarea Consiliului Local și a Primăriei Cluj-Napoca. Spectacolul va debuta la ora 17:00, iar în program sunt mai multe ansambluri folclorice, Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, județul Maramureș, alături de Dinu Iancu Sălăjanu și Dumitru Fărcaș. Spectacolul se va încheia cu un foc de artificii în Piața „Avram Iancu”, de la ora 20:00.

Unirea Principatelor, la Alba Iulia

Vineri, 24 ianuarie, la Alba Iulia va fi sărbătorită Unirea Principatelor Române la Casa de Cultură a Studenților, începând cu ora 18:00, în cadrul unui eveniment intitulat „Hai să dăm mână cu mână”. Printre participanți se numără: fanfara județului Alba, dirijată de Coriolan Honcaș; ansamblul folcloric al județului Alba, dirijat de Alexandru Pal; ansamblul Folcloric Mugur de Tezaur, condus de Leontina Fărcaș; Școala Populară de Arte, clasa de dansuri populare din Căpâlna, condusă de Angela Fodor; formația de muzică ușoară, condusă de Marinela Popa; ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, coordonator Nicolae Moldovan; ansamblul folcloric Floare de Colț din Galda de Jos, coordonator Gheorghe Nedea. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul Cultural „Augustin Bena” și Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente