„Serbarea de la Putna – 150”: Concursuri despre idealurile generației de azi

ACTUALIZARE: Mănăstirea Putna a anunțat prelungirea termenului de înscriere pentru concursuri până la data de 25 iulie.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Comitetul de inițiativă al Serbării de la Putna din acest an organizează patru concursuri pentru tineri cu vârste între 14 și 35 de ani. „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” aniversează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni organizată de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Nicolae Teclu, A.D. Xenopol, Ciprian Porumbescu și alți tineri din generația lor.

Concursurile sunt următoarele:

Concurs de creație literară (poezie, proză scurtă, eseu)
Concurs de discursuri
Concurs de creație plastică
Concurs de creație video

Premiile vor consta în:

  • cununa de lauri a Serbării;
  • medalie și diplomă;
  • cărți;
  • suma de 2.000 / 3.000 lei;
  • expunerea sau publicarea lucrărilor câștigătoare în revistele dedicate Serbării, în expoziții temporare și pe site-ul Serbării.

Cel mai bun discurs va fi rostit pe scenă, la Mănăstirea Putna, în data de 15 august 2021.

„Avem convingerea că, prin intermediul acestor concursuri, vor fi aduse la lumină năzuințele unor tineri din generația noastră, ale căror preocupări privesc și direcția în care ne îndreptăm ca popor”, a declarat Emanuel Buta, secretarul Comitetului de inițiativă al Serbării de la Putna din anul 2021.

„Prezența uneori exagerată și superficială în mediul online, receptarea nenumăratelor informații disparate ce ne asaltează viața și dezbinarea ce pare că își face loc tot mai mult în lumea întreagă ne pot face să considerăm discuțiile despre idealuri ca fiind derizorii”, a comentat el.

„Credem însă că tocmai într-un astfel de context este necesar să discutăm mai mult despre noi, despre năzuințele noastre, despre felul concret în care am putea să le implementăm pentru ca, având chiar și opinii diferite, să ne simțim uniți sufletește și să vâslim în aceeași direcție, spre «tărâmul făgăduinței» poporului nostru”, a mai spus tânărul.

Termenul limită pentru trimiterea lucrărilor este 15 iulie 2021, la adresa de email: [email protected]

Mai multe detalii despre concursuri pot fi descărcate de aici sau consultate pe site-ul: www.serbareputna150.ro


Serbarea de la Putna din 15 august 1871 a însemnat definirea idealului unității naționale, realizate câteva decenii mai târziu. Aceasta i-a determinat pe inițiatorii actualei serbări să reafirme nevoia de regăsire a unității într-o lume și într-o istorie în reașezare.

La Mănăstirea Putna, un comitet de inițiativă, alcătuit din reprezentanți ai asociațiilor tinerimii române, ai mediului cultural și spiritual românesc, a gândit „Serbarea de la Putna – 2021” în termenii continuității unui ideal: „unitatea în cuget și simțire a tuturor românilor”, indiferent unde trăiesc, în România sau în alt colț de lume.

Pusă sub autoritatea culturală a Academiei Române și a Patriarhiei Române, „Serbarea de la Putna – 2021” își propune să fie un moment decisiv în scopul afirmării și consolidării unității românilor din țară și din afara granițelor și pentru întărirea legăturilor frățești, a comuniunii de iubire și „a împreună lucrării” spre binele comun al poporului român.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente