Serbarea de Crăciun a seminariștilor buzoieni

Sala Mare a Consiliului Județean Buzău a găzduit joi, 19 decembrie 2013, tradiționala serbare de Crăciun a Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”. Printre cei prezenți la eveniment s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Programul a cuprins un concert de colinde al Corului Seminarului, poezii religioase și tradiționalul Plugușor, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu.

Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a rememorat manifestările specifice perioadei Crăciunului care aveau loc la instituția de învățământ teologic buzoian, înainte de Revoluție: „În Buzău, până în anul 1989, singura școală unde se mai cântau colinde era Seminarul Teologic – însă, pe vremea aceea, nu exista șansa de a fi interpretate pe o astfel de scenă. De aceea, pe mine, personal, mă încearcă un sentiment ciudat, pentru că îmi aduc aminte de alte vremuri: de holul ceva mai larg al vechii clădiri a Seminarului Teologic, unde elevii seminariști dădeau serbarea de Crăciun, devenit neîncăpător, ca urmare a prezenței atât de multor persoane care doreau să asculte, în deplina lor autenticitate și frumusețe, colindele românești. Eu am călătorit în mai multe țări ortodoxe și vă spun, sincer, că nu există la nici un popor atât de multe colinde, atât de frumoase și de duioase, care să redea, pe înțelesul tuturor – și al oamenilor simpli -, aceste adevăruri dogmatice, teologice, pe marginea cărora s-au scris nenumărate cărți, de la Sfinții Părinți până la teologii din epoca contemporană”.

La final, copiii din sală au primit daruri de la Moș Crăciun.

Comentarii Facebook


Știri recente