Serbare Putna – 150: Trenul de Putna își dublează capacitatea

Trenul de Putna își dublează capacitatea între 14 și 17 august, când la Mănăstirea Putna are loc „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, la care participă studenți din țară și diaspora, oameni de cultură, oficialități și pelerini.

Pentru ruta Suceava-Putna, câte o garnitură va pleca din Suceava la 07:26, respectiv 18:45 zilnic. Trenurile de întoarcere pleacă din Putna la 05:04, respectiv 13:45, după slujbă. Trenurile vor avea de două ori mai multe vagoane – patru, în loc de unul sau două câte circulă în mod obișnuit.

Linia ferată care duce la Putna este și ea la moment aniversar. După șase luni de suspendare, a fost redeschisă pentru circulația trenurilor în Anul Centenar al Marii Uniri. Evenimentul a avut loc chiar în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Putna.

Cu acel prilej, coroana reconstituită a Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare a fost adusă de la Suceava la Mănăstirea Putna cu trenul inaugural, însoțită de un grup de studenți membri ASCOR îmbrăcați în costum național.

Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, a binecuvântat trenul inaugural și gara renovată și a declarat: „Ni s-a spus să facem tot ce este posibil ca linia să nu se închidă. Eu vă spun: nu se va mai închide, mormântul lui Ștefan este un loc de memorie națională”.

Calea ferată spre Putna, pe care au circulat și membrii Familiei Regale, a fost inaugurată în 1898.

Seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal” marchează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni. Aceasta a fost organizată la Putna în 1871 de un comitet de inițiativă al studenților români din care făcea parte și Mihai Eminescu și a fost punctul de plecare în definire idealului de unitate națională al românilor.

Proiectul se desfășoară sub egida Patriarhiei Române și a Academiei Române și își propune să readucă în atenția românilor actualitatea idealului de unitate și să definească rolul tinerilor de astăzi în continuarea acestuia.

Foto credit: Linia515.com

Comentarii Facebook


Știri recente