Semnal de alarmă al reprezentanților mai multor biserici privind problema schimbărilor climatice

„Avem o singură lume și, ca să o păstrăm, trebuie să facem urgent ceva”, acesta a fost mesajul reprezentanților mai multor biserici către liderii mondiali reuniți la Copenhaga pentru a discuta schimbările climatice, informează oikoumene.org, citat de cotidianul „Ziarul Lumina”.

„Pentru binele copiilor și al nepoților, îngrijiți-vă de binele acestei lumi”, a spus Arhiepiscopul anglican Desmond Tutu într-o conferință susținută duminică la Copenhaga, adresându-se înalților oficiali întruniți în ca-pitala daneză.

Liderii religioși își doresc un acord mondial care să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 40% până în 2020 și cu 80% până în 2050. De asemenea, ar trebui să se cheltuie 150 de miliarde de dolari anual pentru a sprijini țările lumii să-și reducă acest nivel și să se adapteze la schimbările climatice.

Conferința s-a bucurat de prezența Reginei Danemarcei, Margareta a II-a, a unor membri ai guvernului danez participanți la summitul de la Copenhaga, și a numeroși li-deri religioși, fiind găzduită de Consiliul Național al Bisericilor din Danemarca, în colaborare cu DanChurchAid și Consiliul Mondial al Bisericilor. La sfârșitul evenimentului, clopotele au bătut de 350 de ori în Danemarca, Scandinavia, Europa Centrală, dar și în Fiji și în zona Pacificului, ca un simbol ce reprezintă concentrația dio-xidului de carbon (CO2) din atmosferă măsurată în părți la milion (ppm). 350 ppm reprezintă nivelul maxim de CO2 acceptabil pentru a evita un impact grav al schimbărilor climatice. Nivelul acesta a fost depășit încă din 1988, ajungându-se la ora actuală la cifra 388 ppm (septembrie 2009). Concentrația nivelului de dioxid de carbon din atmosferă a urcat în 2008 cu 2.28 de părți la milion (ppm), cea mai mare creștere din ultimii 650.000 de ani, și poate chiar din ultimii 20 de milioane de ani. E iminentă nevoia de a se încheia un tratat internațional, în urma căruia toate guvernele țărilor să se pună de acord asupra unor măsuri drastice de reducere a emisiilor de CO2.

Comentarii Facebook


Știri recente