Seminarul Teologic din Craiova a instituit un concurs de muzică psaltică în memoria Părintelui Alexie Buzera

Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a organizat joi, 18 martie, prima ediţie a Concursului de Muzică Psaltică „Alexie Buzera”, la care au participat elevii instituției. Concursul a fost instituit în memoria Părintelui Alexie Buzera, profesor al seminarului.

Concursul s-a desfăşurat online. Participanţii au trimis înregistrări audio – video cu câte două piese la alegere, una în tactul stihiraric, iar cealaltă în tactul irmologic.

Preşedintele juriului a fost Arhidiaconul Ionuţ Pătularu, directorul Seminarului Teologic, iar coordonatori şi evaluatori au fost dr. Victor Şapcă şi Arhidiaconul Angel Cristian Stăiculescu.

Au fost luate în considerare stilul bizantin, frazarea şi interpretarea, dificultatea piesei şi impresia artistică generală.

Premierea a avut loc vineri la Seminarul Teologic, premiile constând în obiecte bisericeşti: CD-uri, cărti si stickuri muzicale.

Câștigătorii concursului

  • Premiul I: Darius Băcăoanu, elev în clasa a XII-a şi Denis Gheorghe, clasa a XI-a;
  • Premiul al II-lea: Dragos Popescu, clasa a X-a;
  • Premiul al III-lea: Marian Mihai, elev în clasa a XI-a.

Părintele Alexie Buzera (1934-2011), doctor în muzicologie, a fost o personalitate a muzicii psaltice româneşti, compozitor și profesor de muzică bisericească la Seminarul Teologic şi la Facultatea de Teologie din Craiova.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Comentarii Facebook


Știri recente