Seminarul Teologic din Capitală și-a serbat ocrotitorul: Distincții pentru cei implicați în acreditarea școlii sanitare

Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București și-a serbat miercuri ocrotitorul. Slujba a fost urmată de acordarea de distincții pentru cei implicați în acreditarea școlii postliceale sanitare care funcționează în cadrul seminarului.

Cinstirea Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului, a început în ajun, la Paraclisul Seminarului, cu Vecernia Mare cu Litie oficiată de Părintele Director Marian Colțan împreună cu părinți profesori ai instituției de învățământ. Cuvântul de învățătură a fost rostit de un elev de clasa a XII-a.

După slujbă, Arhim. Nectarie Șofelea, directorul adjunct al Seminarului, a binecuvântat lucrările de renovare făcute recent la cantina și bucătăria instituției.

Sărbătoarea a continuat miercuri, în ziua de pomenire a sfântului, cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Mănăstirea Radu Vodă, din imediata vecinătate a Seminarului.

Părintele Marian Colțan, directorul Seminarului Teologic din București, a slujit alături de PS Timotei Prahoveanul la hramul instituției de învățământ, miercuri, 25 ianuarie 2023. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Ierarhului i s-au alăturat în slujire Părintele Marian Colțan, directorul instituției, Părintele Ștefan Zară, Consilier eparhial la Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Părintele Mihai Cristian Popescu, Protopopul Sectorului 2 al Capitalei, Părintele Ionuț Bărbulescu, Protopopul Sectorului 4 al Capitalei, Părintele Valer Ulican, Protopopul Sectorului 5 al Capitalei, și Părintele Costel Burlacu, Protopopul Sectorului 6.

„După cum ne‑a vorbit și Evanghelia acestei zile, Mântuitorul a fost prin excelență Păstorul cel Bun, punându‑Și viața pentru oile Sale. Iubirea Lui nu mai poate fi întâlnită, deși au fost mulți cei care s‑au străduit să‑L urmeze. Unii au reușit, dăruindu‑și întreaga viață, dincolo de propriile limite. Trăirea lor a rămas ca o frumoasă icoană, ca un model”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„De aceea, sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este cinstită în special în școlile de teologie, aceștia rămânând exemple pentru viitorii slujitori ai sfintelor altare”, a mai explicat ierarhul în cuvântul său de învățătură.

PS Timotei Prahoveanul a oficiat Sf. Liturghie și Parastasul ctitorilor miercuri, 25 ianuarie 2023, la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Ar trebui ca atât în zilele premergătoare sărbătorii Sfântului Grigorie Teologul, cât și după ea, să citim la cursuri doar din opera marilor ierarhi care au strălucit în veacul numit «de aur» al Bisericii. Spunem acest lucru pentru că ale lor cuvinte au fost de aur, iar trăirile lor, pe măsură.”

„Puțini Părinți ai Bisericii s‑au învrednicit să fie numiți teologi”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Ierarhul a amintit că sfântul a dobândit acest supranume fiindcă, „într‑o vreme în care el a găsit în Constantinopol toate bisericile ariene, Sfântul Grigorie s‑a considerat responsabil să amintească clerului și credincioșilor marele adevăr de credință”.

Un cuvânt de învățătură a fost rostit și la finalul Sfintei Liturghii, de către un elev în clasa a XII-a.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a acordat distincții oferite de Părintele Patriarh Daniel. Au fost astfel răsplătiți cei care s‑au implicat în procesul de acreditare a Școlii postliceale sanitare „Sfântul Nectarie”, care funcționează în cadrul seminarului bucureștean.

Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”

  • Ruxandra‑Eugenia Regalia și Gabriela Postescu, inspectori școlari generali adjuncți,
  • Liliana Murguleț, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 79 și cadru didactic la profilul postliceal sanitar al seminarului bucureștean

Diploma Anului omagial 2022, cu medalie

  • Vlad Florentin Drinceanu, inspector școlar general;
  • Mariana Dogaru, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar;
  • Ana Maria Mocănița, director la Direcția Generală de Administrare a Unităților de Învățământ – Sector 4;
  • Tania Nicolăescu, Maria‑Augustina Baldovinescu, Ana Ungureanu, Teodora Badea, Alexandru Năstase și Cosmin Vlăsceanu, cadre didactice;
  • Virginia Burciu, informatician;
  • ieromonahul Diodor Șchiopu, secretar;
  • Marius Pîndaru, administrator de patrimoniu.
Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București și-a serbat ocrotitorul miercuri, 25 ianuarie 2023. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Capitală este inclus în schema Ministerului Educației și adaptat la modul de organizare și funcționare al liceelor teoretice laice.

Dintre profesorii instituției, cinci au câte două diplome universitare: una de profil teologic, alta de profil laic, iar câțiva dintre cei mai tineri își pregătesc doctoratul în Teologie.

Dintre cele 16 norme didactice, 13 sunt ocupate de profesori titulari. Dintre profesori, șapte dețin titlul de Doctor în specialitate și alți șapte au Gradul didactic I fără doctorat.

Accesează site-ul Seminarului Teologic București.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Dies Academicus 2022-2023

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a avut loc evenimentul „Dies Academicus”, luni, 30 ianuarie. În prima parte a programului Pr. Prof. univ. emerit dr. Ștefan Buchiu a susținut prelegerea „Actualitatea contribuției teologice a…