Seminarul Teologic din Buzău a sărbătorit 180 ani de la înființare

Anul 2016, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, a prilejuit Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei celebrarea împlinirii a 180 de ani de la înființarea Seminarului Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău și a 325 de ani de la ctitorirea centrului tipografic de la Episcopia Buzăului.

Manifestările cultural-aniversare au debutat, luni, 26 septembrie 2016, în Paraclisul arhiepiscopal Sfinții Împărați Constantin și Elena din incinta Centrului eparhial, cu oficierea unei slujbe de Te Deum și a Parastasului pentru ctitorii, profesorii, elevii și ostenitorii Seminarului buzoian, trecuți la cele veșnice, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, chiriarhul locului, și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În continuare, la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului și Sfinții Trei Ierarhi, a avut loc Simpozionul intitulat Seminarul Teologic din Buzău – luminător al clerului și al poporului dreptcredincios, în cadrul căruia cei doi ierarhi, actuali și foști directori, precum și alți absolvenți de seamă ai acestei școli teologice de elită au rememorat momentele frumoase din anii de studiu și și-au exprimat recunoștința față de dascălii care au contribuit la formarea lor intelectuală și duhovnicească.

Cu acest prilej, au fost lansate monografia Seminarului Teologic Ortodox «Chesarie Episcopul» – la 180 de ani de la înființare – și volumul Oameni și fapte al părintelui arhidiacon Mihalache Tudor, fost profesor și director, cuprinzând 180 de istorisiri din viața Seminarului buzoian, după cum ne-a precizat Dragoş Olteanu, Consilier mass-media şi purtătorul de cuvânt al Eparhiei.

Marți, 27 septembrie, elevii seminariști de astăzi au avut bucuria de a se întâlni cu doi dintre foștii absolvenți ai școlii teologice de la Buzău, șefi de promoție ai generațiilor din care au făcut parte. Aceștia le-au vorbit tinerilor despre rolul important al Seminarului în devenirea lor ca oameni și le-au oferit sfaturi utile pentru viitor.

Întemeiat în anul 1836, prin grija vrednicului de pomenire Episcop Chesarie, Seminarul Teologic din Buzău – unul dintre cele mai vechi și renumite seminarii din țară – reprezintă legătura perenă între tradiția venerabilă a școlii buzoiene și modernitatea demersului didactic contemporan.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…