„Exigențele societății de astăzi, ale secolului XXI, sunt mult mai mari ca în trecut. Și dumneavoastră veți mărturisi chiar și prin haina aceasta preoțească. Și ea este o mărturie”, le-a spus Părintele Profesor Ștefan Buchiu sâmbătă elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox din București.
Părintele Profesor Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă delegatul Părintelui Patriarh Daniel la sărbătoarea hramului instituției de învățământ, în a cărei capelă a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Părintele Director Marian Colțan și cu alte cadre didactice. Răspunsurile liturgice au fost date de elevii seminarului.
La slujbă au participat Gabriela Postescu, Inspector Școlar General Adjunct al Municipiului București, și Codruța Vitan, Inspector școlar pentru management instituțional la Inspectoratul școlar al Sectorului 4.
În cuvântul de învățătură, părintele profesor a vorbit despre cele trei slujiri ale Mântuitorului Iisus Hristos: de Învățător, de Arhiereu și de Împărat.
El le-a explicat seminariștilor bucureșteni, viitori preoți, că grija păstorului de suflete trebuie să fie întemeiată pe iubirea pe care Mântuitorul a avut-o pentru umanitate „și pe care a pecetluit-o cum scump Sângele Său”.
„Deci e mare lucru a învăța, dar e și mai mare lucru a-ți oferi viața ta ca jertfă care să pecetluiască, să confirme, să adeverească această învățătură unică.”
Curajul de a mărturisi în societatea de mâine

La finalul slujbei, Părintele Ștefan Buchiu a transmis un mesaj de binecuvântare, de felicitare și de încurajare din partea Părintelui Patriarh Daniel. A adresat în mod special felicitări cadrelor didactice, olimpicilor și premianților.
„E un mesaj de încurajare, în primul rând pentru că eforturile dumneavoastră trebuie încununate de succes. Părintele Patriarh vede în dumneavoastră studenții teologi de mâine”, le-a transmis Părintele Profesor Ștefan Buchiu elevilor.
Delegatul Patriarhului Daniel le-a mai vorbit și despre curajul de a mărturisi credința în societate prin slujirea Bisericii: „Știți bine ce înseamnă secularizarea societății, a unei părți a societății. Astăzi trebuie să fiți bine înarmați cu toate cunoștințele teologice”.
„Să vă ajute Sfântul Grigore Teologul, ocrotitorul vostru, care a fost și teolog al Treimii, să învățați ce înseamnă responsabilitatea, să învățați ce înseamnă comuniunea.”
„Dacă vă ajutați acum între dumneavoastră ca elevi, vă veți ajuta și ca preoți, sau ca profesori de Religie. Totul este colegial, zicea Părintele Stăniloae, toată Biserica e un sinod, în sensul că toți participă, sau toți merg în aceeași direcție, pentru că sinod aceasta înseamnă în limba greacă: să mergem pe același drum”, a încheiat Părintele Ștefan Buchiu.
Modernitate bazată pe valorile tradiționale

„Vă rugăm, părinte vicar, să transmiteți Preafericitului Părinte Daniel că, în Seminarul Teologic din București, cadrele didactice se străduiesc în fiecare an să ridice nivelul de învățătură al elevilor și rezultatele noastre să fie din ce în ce mai bune”, a spus Părintele Director Marian Colțan.
Directorul instituției i-a transmis mulțumiri Părintelui Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă și le-a mulțumit pentru colaborare reprezentantelor inspectoratelor școlare.
„Încercăm să oferim în primul rând Bisericii și apoi societății absolvenți bine pregătiți și din punct de vedere intelectual, dar și din punct de vedere duhovnicesc, din punct de vedere moral”, a spus Părintele Profesor Marian Colțan.
„Este foarte important să păstrăm în minte ceea ce noi spunem pe firmamentul seminarului: Fii modern fără a renunța la valorile tradiționale. În Seminarul din București folosim și tehnologii moderne, dar în același timp ne preocupă și partea aceasta de formare spirituală.”
Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București a fost înființat în 1948, în locul celor două instituții educaționale care funcționau din secolul anterior. Fiind deja instaurat regimul comunist, a trecut prin numeroase prefaceri în anii 1950, inclusiv mutarea în afara Capitalei.
După căderea comunismului, instituția de învățământ a fost inclusă în schema Ministerului Educației și adaptată la modul de organizare și funcționare a liceelor teoretice laice. În 2016, a inclus în oferta sa educațională și un profil postliceal sanitar.
Foto credit: Trinitas TV