Seminarii de psihologie a religiei, la Sibiu

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a găzduit, în perioada 10-11 iunie, o serie de seminarii de psihologie a religiei, susținute de profesorul Pierre-Yves Brandt de la Universitățile din Geneva și Lausanne, Elveția. Seminariile au fost susținute în Aula Mitropolit Ioan Mețianu, în prezența cadrelor didactice și a studenților, informează „Ziarul Lumina”.

Seminariile susținute de profesorul Pierre-Yves Brandt s-au bucurat de prezența a numeroși studenți teologi, cadre didactice și preoți din cetatea transilvană. Între cadrele didactice prezente s-a numărat și decanul facultății sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel. Cele două teme dezbătute în cadrul seminariilor de profesorul elvețian au fost „Dezvoltarea religioasă a copilului și adultului” și „Posedarea demonică: perspective culturale și psihiatrice”.

Profesorul Brandt a prezentat participanților o serie de statistici și studii științifice cu privire la rolul spiritualității și rugăciunii personale și comunitare pentru sănătatea trupească și nu numai. Studiile realizate, atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii, demonstrează clar că persoanele care au un program zilnic de rugăciune și participă la cultul public sunt mult mai sănătoase decât cele fără o viață religioasă.

„Conform studiilor, persoanele care se roagă, meditează și citesc Sfânta Scriptură petrec mult mai puține zile în spital. Persoanele care nu se roagă, au mai multe zile de spitalizare. Studiul a fost realizat pe două grupuri de persoane: afro-americani și albi. În primul caz, persoanele sunt de o situație materială mai scăzută, dar cu o credință mult mai puternică și, de aceea, nu petrec foarte multe zile în spitale. Populația albă, mai bogată, dar fără un program de rugăciune, are mult mai multe probleme de sănătate și stă în spital mai mult timp. Există o corelație puternică între practicarea rugăciunii și numărul de zile petrecute în spital, ceea ce arată că spiritualitatea are un rol deosebit în viața oamenilor”, a spus profesorul Pierre-Yves Brandt.

Sănătate sufletească și trupească

În cadrul seminariilor au fost prezentate și alte studii științifice cu privire la sănătatea fizică a persoanelor cu o practică religioasă. S-a demonstrat că oamenii care se roagă au o mai bună funcționare a sistemului imunitar și a sistemului endocrin, presiunea sanguină mai scăzută, mai puțin colesterol, mai puține boli cardiace, o incidență mai mică a cancerului și o tendință mult mai mică spre obezitate.

Profesorul Pierre-Yves Brandt este doctor în Teologie și în psihologie la Universitatea din Geneva și fost decan al Facultății de Teologie și Științele Religiilor de la Universitatea din Lausanne. Din 2009 este profesor titular la Universitatea din Geneva. Susține cursuri la nivelul ciclului de licență la cele două universități despre psihologia religiei. Cercetarea sa are ca obiect de studiu teoriile, conceptele și metodele psihologiei în problematica atitudinilor, conduitei și credințelor religioase.

Comentarii Facebook


Știri recente