Seminar de formare cu tinerii în Parohia Zoițani

În zilele de 27 și 28 august 2014, a avut loc cea de-a III-a ediție a seminarului de formare organizat de ATOR Zoițani, la care au participat 60 de tineri din filialele Iași, Zoițani, Bucecea, Dorohoi, Botoșani, Hârlău, Pașcani, Holm și Costești, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Tema generică a întâlnirii a fost „Tânărul între reușită și eșec”. Participanții au petrecut două zile departe de agitația vieții cotidiene, lucrând pe echipe și căutând împreună cu moderatorii lor – protos. Nicodim Petre, pr. Olivian Sandu și pr. Ionuț Dascălu – răspunsuri la provocările caracteristice vârstei, dar și la întrebarea: „Ce trebuie să facem pentru ca viața noastră să fie o reușită?”.

Această activitate organizată pentru liceeni și studenți înainte de începerea anului școlar a dat participanților un impuls spre a folosi mai bine timpul și mijlocele ce sunt la dispoziție pentru formarea lor ca oameni și ca profesioniști. A fost, totodată, o oportunitate de a cunoaște oameni noi, de a lega prietenii, dar mai ales de a se cunoaște fiecare pe sine.

Prima zi a seminarului a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii și primirea participanților. Dumnezeiasca slujbă s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură și de încurajare adresat tinerilor de către părintele protopop Constantin Macuc, protoiereu de Săveni. Deschiderea oficială a activităților a avut ca punct de plecare cuvântul de introducere în temă ținut de către părintele Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor. Programul primei zile a continuat cu două sesiuni de lucru în cele 3 grupe de vârstă ce s-au format pentru o mai mare eficiență, care au purtat numele „Sfinții Martiri Brâncoveni”, „Sfânta Parascheva” și „Sfântul Stelian”. La finalul după-amiezii, tinerii din filiala Zoițani au prezentat o expoziție de lucrări plastice realizată de colega lor Mariana Pădurariu, care a făcut comentarii la fiecare lucrare. La finalul zilei, gazdele au pregătit participanților o plimbare cu căruțele în parohiile învecinate (Panaitoaia și Dimitrie Cantemir), un foc de tabără, cina și un program artistic. S-a pus punct primei zile prin rugăciunile de seară citite împreună împrejurul focului.

„Tinerii nu sunt viitorul Bisericii, ci sunt prezentul ei”

A doua zi a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Adășeni, urmată de cuvântul de învățătură al părintelui Ionuț Dascălu. După micul dejun tinerii au asistat la conferința „Povestea Punguța cu doi bani sau despre necazuri ca șansă și binecuvântare”, susținută de părintele protosinghel Nicodim Petre. La final, părintele a răspuns întrebărilor tinerilor, subliniind faptul că „tinerii nu trebuie priviți ca o problemă a societății și a Bisericii, ci ca o resursă și o șansă. Tinerii nu sunt viitorul Bisericii, ci sunt prezentul ei. Astăzi trebuie să se spovedească, astăzi trebuie să se împărtășească, acum trebuie să-și folosească darurile specifice vârstei pentru a înfrumuseța lumea și a o face mai bună. Tânărul trebuie să fie liber acum, nu în viitor. Tinerii, astăzi, fac parte din Trupul lui Hristos”.

După alte două sesiuni de lucru, în încheierea celei de a doua zi, timp de o oră, tinerii au tras concluzii și au schițat proiecte pentru viitor. Tot acum au fost recompensați cei ce au obținut premii la concursul de eseuri cu tema „Tinere, ție îți zic: ridică-te!”. Câștigătorii au fost: Anca Cîșlariu – ATOR Zoițani – locul I, Moșneagu Ștefan – ATOR Pașcani – locul II și Matei Elena – ATOR Botoșani – locul al III-lea.

La această manifestare, participanții au înțeles că a fi tânăr înseamnă a avea idealuri frumoase, a fi entuziast, energic, în căutare, optimist și curajos la tot lucrul cel bun; toate cu ajutorul lui Dumnezeu. Acest seminar a venit ca un răspuns mult așteptat la frământările și întrebările lor, cele mai multe dintre ele nerostite.

La sfârșitul manifestării participanții au mulțumit părintelui Ciprian Strâmbu, coordonatorul Filialei ATOR Zoițani, cel prin grija căruia a fost posibil acest seminar de formare. (Anca Cîșlariu – ATOR Zoițani)

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…