Semicentenarul muzeului din Șcheii Brașovului

Muzeul Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului a împlinit 50 de ani de existență. Aniversarea a fost marcată prin ample manifestări ce au culminat cu Liturghia oficiată la Biserica ‘Sfântul Nicolae’ (foto) din Șchei de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și cu inaugurarea expozițiilor dedicate Sfântului Andrei Șaguna.

Șcheii Brașovului a fost pentru câteva zile centrul vieții culturale și bisericești din cetatea de sub Tâmpa. Ca în fiecare an, de 1 decembrie, Piața Unirii din fața Bisericii ‘Sfântul Nicolae’ a găzduit sărbătoarea tuturor românilor, iar a doua zi s-a desfășurat la sediul muzeului un amplu concurs pentru elevi, cu tema ‘Biserica, Școala și Andrei Șaguna în documentele brașovene’. Elevii brașoveni s-au pregătit intens pentru concurs și au dat dovadă că patrimoniul șagunian de la Brașov va rămâne pe mâini bune. Premiile consistente, în bani și cărți, au fost oferite de IPS Mitropolit Laurențiu și de pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul muzeului șcheian, la sfârșitul Sfintei Liturghii de duminică, 4 decembrie. La aceeași ceremonie, au fost premiați și elevii care au participat sâmbătă, 3 decembrie, la Simpozionul ‘Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, o viață în slujba Bisericii’, organizat la Protopopiatul Brașov, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar.

‘A fost o zi de mare bucurie pentru noi. Colaborarea cu școlile brașovene a fost foarte bună, au participat 180 de elevi la concurs și am oferit 16 premii. Premiul 1 a fost de 1.000 de lei, la nivel de gimnaziu și liceu, 800 de lei a fost premiul II și 600 de lei premiul III. Am trăit cu adevărat o zi memorabilă, pentru că elevii au învățat istoria mai bine și s-au pregătit exemplar pentru acest concurs’, a declarat părintele Vasile Oltean pentru Ziarul Lumina.

Trei expoziții vernisate

La Sfânta Liturghie oficiată în monumentala biserică din Șcheii Brașovului, au participat sute de credincioși, Junii din Șcheii Brașovului, ministrul finanțelor Gheorghe Ialomițeanu, prefectul Ion Gonțea, primarul George Scripcariu, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Ion Ochi și alte autorități. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Vasile Prodea a fost hirotonit diacon. În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a prezentat câteva învățături din Evanghelia Duminicii a XXVII-a după Rusalii, în care ni se prezintă minunea vindecării femeii gârbove: ‘Suferința femeii era și o pedeapsă, pentru că vrăjmașul o pedepsise să nu vadă decât pământul. Foarte greu se putea uita spre cer. Această aplecare spre pământ simbolizează grijile noastre pe care le avem atunci când uităm de Dumnezeu, nu privim spre cer, ci doar la rânduielile noastre pământești’.

IPS Mitropolit Laurențiu a oferit Crucea șaguniană pentru clerici pr. protopop Gheorghe Dănuț Benga, pr. Vasile Oltean și pr. Stelian Manolache, iar prefectul Ion Gonțea și primarul George Scripcariu au fost distinși cu Ordinul ‘Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei’, pentru sprijinul oferit bisericilor din județul Brașov.

Într-una dintre clădirile complexului muzeal din curtea Bisericii ‘Sfântul Nicolae’, s-au inaugurat trei expoziții: ‘Andrei Șaguna și Brașovul’, ‘Șcheii Brașovului în pictura lui Ștefan Mironescu’ și ‘Junii Brașovului’. Au participat IPS Laurențiu, academicianul Alexandru Surdu, preoți, profesori și oameni de cultură. A fost lansat și volumul omagial care conține comunicările științifice prezentate la eveniment.

Comentarii Facebook


Știri recente