Ședințe administrative ale preoților din Sălaj și Dej

În toate cele trei protopopiate din Episcopia Sălajului au avut loc ședințe administrative cu preoții. De asemenea, o întrunire a preoților a avut loc și în Protopopiatul Dej, în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, informează „Ziarul Lumina”.

Conferințele susținute luni, 12 august, în protopopiatele din Episcopia Sălajului, s-au axat pe activitatea și influența asupra Bisericii a Sfinților Împărați Constantin și Elena, insistându-se asupra capitolului „Educația și viața creștină”. Astfel, la Protopopiatul Zalău, conferința a fost susținută de pr. Emil Nechita de la Parohia Bulgari; la Protopopiatul Șimleu Silvaniei cel care a dezbătut tema a fost pr. Viorel Păcurar, de la Parohia Măieriște; iar la Protopopiatul Jibou conferința a fost susținută de pr. Grigore Varga, de la Parohia Bezded. La Protopopiatul Jibou, ședința administrativă a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Prooroc Daniel” și „Sfântul Mucenic Gheorghe” din Jibou.

Preoții au fost însoțiți la ședință de epitropii parohiilor, și, de asemenea, au participat consilieri de la Centrul eparhial al Episcopiei Sălajului, ca delegați ai Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului. După susținerea conferințelor și a discuțiilor pe marginea acestora, au fost anunțate ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ce țin de activitatea pastoral misionară. Printre altele, s-a anunțat susținerea, de către Patriarhia Română, a inițiativei cetățenești europene „Unul dintre noi” pentru apărarea dreptului la viață și recunoașterea embrionului uman ca persoană încă din momentul concepției.

De asemenea, s-a anunțat parteneriatul dintre Episcopia Sălajului și Fundația „Diakonia” din Neuendettelsau, Germania, prin care se organizează un curs practic de formare profesională pentru îngrijirea persoanelor vârstnice și a bolnavilor. Acest program se va derula în Germania în perioada septembrie 2013 – iulie 2017.

Întâlnirea preoților la Dej

La noul sediu al Protopopiatului Dej, a avut loc ieri, 13 august, conferința lunară a preoților din protopopiat. Aceasta a debutat cu un cuvânt catehetic al protopopului Teofil Herineanu, despre importanța Sfintei Liturghii în viața credincioșilor și rolul pe care îl are fiecare preot ca liturghisitor. Apoi, protopopul a adus la cunoștința preoților unele probleme administrative, precum și faptul că în toamna acestui an va avea loc prima ediție a Festivalului tinerilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, la care vor participa elevii de liceu, studenții și tinerii din toate parohiile urbane și din marile comune, sub coordonarea preoților din parohii, a responsabililor Asociațiilor Tinerilor Ortodocși de la fiecare protopopiat, a profesorilor de religie și a altor voluntari. Festivalul va fi organizat pe mai multe secțiuni: eseuri, pictură, muzică, teatru, dansuri, media și sport, la care vor participa tinerii din toate parohiile. Activitățile la nivel de parohie se vor finaliza pe 2 noiembrie, apoi va avea loc o selecție pe protopopiat, pe 9 noiembrie, iar etapa finală se va desfășura pe 16 noiembrie, la Cluj-Napoca, în Parcul sportiv universitar „Iuliu Hațieganuââ. De asemenea, în cadrul ședinței de la Dej a fost susținută o conferință de către pr. Lucian Antoanesei, de la Parohia Guga, cu tema „Cinstirea Sfintelor Icoane în cultul creștin ortodox”. Următoarea ședință a preoților din Protopopiatul Dej va avea loc pe 12 septembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente