Ședință tehnică la șantierul Catedralei Episcopale din Baia Mare

Preasfințitul Iustin Sigheteanul a prezidat o ședință tehnică și a vizitat șantierul Catedralei Episcopale „Sfânta Trime” din Baia Mare, marți, 5 august, informează Ziarul Lumina. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte de discuție, la care au participat, alături de ierarh, arhidiaconul Nifon Motogna – administratorul Catedralei, arhidiaconul Teodosie Bud – consilier economic în cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, și echipa tehnică formată din: arhitect Dorel Cordoș – șef de proiect, prof. dr. ing. Gelu Zaharia – responsabil cu structura de rezistență, inginer Grigore Buda – șef de șantier, inginer Florin Pintilie – diriginte de șantier, Nicolae Lazăr – maistru constructor, iar invitat special a fost primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

În cadrul ședinței, arhid. Nifon Motogna, administratorul catedralei, a prezentat stadiul lucrărilor realizate până în prezent, iar membrii echipei tehnice au prezentat următoarele etape în construcția Catedralei, precum și metodele tehnice de realizare a acestora.

Primarul Cătălin Cherecheș s-a interesat în mod deosebit de evoluția lucrărilor și, în special, de proiectul și termenul de execuție al crucii, care va avea 17 metri, echipată cu sistem de balizaj și paratrăsnet, așa cum a prezentat-o arhitectul Dorel Cordoș.

O lucrare aparte este pregătirea spațiului de pe frontonul catedralei, unde urmează a fi realizată icoana „Sfintei Treimi”, încadrată de vitralii.

PS Iustin Sigheteanul, însoțit de întreagă echipă, a urcat până la cota +42,85 metri pentru a vedea la fața locului evoluția lucrărilor, a discutat cu muncitorii constructori și și-a exprimat dorința ca la finele acestui an sa fie încheiată cupola.

În continuare, se lucrează la diafragmele exterioare (E1), astfel ca, până la sfârșitul lunii august să fie turnată inclusiv placa peste „galeria belvedere” de la cota +43 metri și la eșafodajul metalic care urmează să susțină schela pentru restul lucrărilor rămase de executat, conform unui comunicat al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Comentarii Facebook


Știri recente