Ședința Protopopiatului Vitoria-Gasteiz, Spania

Anul 2015 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Anul Omagial al misiunii parohiei și mănăstirii și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii. În acest context sub președinția și cu binecuvântarea Preasfințitului Timotei, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, preoții din cadrul Protopopiatului Vitoria-Gasteiz, Spania (Pr. Petru David – Parohia “Tuturor Sfinților”, BILBAO, Pr. Claudiu Nicoara – Parohia “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, BURGOS, Pr. Darius Ștefan Ardelean – Parohia “Sfântul Ierarh Spiridon- Făcătorul de minuni”, CALAHORRA, Pr. Vasile Magnet – Parohia “Sfânta Treime”, LOGROÑO, Pr. Ion Răducu – Parohia “Minunea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose”, PAMPLONA, Pr. Marian Mănescu – Parohia “Sfântul Mucenic Sebastian”, SAN SEBASTIAN- DONOSTIA, Pr. Andrei Turea, Pr. Diacon Mădălin Șelaru – Parohia “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, SANTANDER, Pr. Gabriel Dănila – Parohia “Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”, SORIA, Pr. Protoiereu Radu Ursu – Parohia “Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian”, VITORIA-GASTEIZ) s-au întrunit joi 12 martie 2015 la Vitoria-Gasteiz, pentru o conferință tematică.

În prima parte, potrivit episcopiaspanieiportugaliei.es, Părintele diacon Mădălin Șelaru, a prezentat Tratatul Despre Preoție al Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în a doua parte, la îndemnul Preasfințitului Timotei, toți preoții au intervenit într-o dezbatere duhovnicească, prezentând experiența pastorală și impactul pe care l-a avut asupra lor recitirea acestei cărți.

Preasfințitul Timotei a amintit faptul că, alături de Sfânta Scriptură, Tratatul Despre Preoție, trebuie să fie o carte de căpătâi a fiecărui preot și să înțelegem că lucrarea duhovnicească este a lui Hristos, iar noi suntem doar mijlocitori.

În continuare, Preasfințitul Timotei a amintit calitățile pe care trebuie să le aibă preotul și faptul că “tot ceea ce facem trebuie să fie în Duhul Euharistiei, ca o Liturghie a fratelui, să nu uităm că Mântuitorul ne iubește pentru că ne-a dat spre păstorire oile Sale, dar această lucrare e plină de responsabilitate (-ca nici unul să nu piară-)”.

După încheierea conferinței au fost tratate diverse probleme ale misiunii preotului în rândul tinerilor, punându-se accent pe viitoarele întâlniri: Reuniunea tinerilor „Nepsis” din Protopopiatul Vitoria-Gasteiz, care va avea loc la sediul protopopiatului în 5 aprilie 2015, Congresul „Nepsis” de la Pamplona (24-26 aprilie 2015) și Congresul Mitropolitan „Nepsis” de la Roma (19-21 mai 2016).

De asemenea, ca semn al iubirii frățești și al misiunii comune s-a hotărât o colaborare mai strânsă între comunități și ajutorarea parohiilor mai mici de către cele mai mari, căci atunci „când fratele este ajutat de frate, sunt ca o cetate întărită și ca o împărăție ferecată cu zăvoare (Pilde 18,19)”.

Comentarii Facebook


Știri recente