Ședința Protopopiatului Misionar de Nord Vitoria- Gasteiz, Spania

În Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Gijon, a avut loc marți, 15 martie 2011, ședința Protopopiatului Misionar de Nord Vitoria- Gasteiz, după cum ne-a declarat Părintele Protoiereu Radu Ursu de la același Protopopiat.

Lucrările au fost prezidate de Prea Sfințitul Episcop Timotei, al Episcopiei Spaniei si Portugaliei. Au participat, P. C. Protoiereu Radu Ursu de la Parohia „Sfinții Doctori fără de Arginti Cosma si Damian”- Vitoria, P.C. Protoiereu Florin Goia de la Parohia” Sfântul Antonie cel Mare”- Asturias, P.C.Pr. Danu Trifan de la Parohia „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”-A Coruña, P.C. Pr. Petru David de la Parohia „Tuturor Sfintilor”-Bilbao, P.C Pr. Darius Ardelean de la Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon făcătorul de minuni”-Calahorra, P.C. Pr. Vasile Magnet de la Parohia „Sfânta Treime”- Logroño, P.C. Pr. Ion Raducu de la Parohia „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail in Colose”-Pamplona, P.C. Pr. Andrei Turea de la Parohia” Sfinții Apostoli Petru si Pavel”- Santander, P.C. Pr. Ioan Ioniță de la Parohia „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”- Soria.

P.C. Părinte Petru David de la Parohia „Tuturor Sfinților”-Bilbao, a susținut lucrarea cu tema „Sfântul Botez in viziunea Sfântului Vasile cel Mare”. Conferința, minuțios elaborata, documentata, a trecut in revista istoria, temeiurile si practica Sfântului Botezul in primele veacuri.

Prea Sfințitul Timotei, a arătat în cuvântul său, importanța catehizării înaintea botezului, după cum afirmă și Mântuitorul: „Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh” Matei 28, 19. De asemenea, a subliniat că toate catehezele trebuie fundamentate pe Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, în duhul Sfinților Părinți. „Un prunc botezat fără catehizarea nașilor și a părinților, este asemenea pruncului din fașă, care primește carne înainte de a i se da lapte”. „Așa cum Moise a primit mana înainte de a intra în Țara Făgăduinței, așa trebuie să se dea cateheze înaintea Botezului”. Pregătirea nașilor și a părinților, este fundamentală. Preotul trebuie să fie într-o continuă pregătire, căci „orb pe orb nu poate să călăuzească”.

În această idee, părintele protopop Radu Ursu le-a trimis tuturor preoților din Protopopiat documentație referitoare la Botez înainte de ședință, pentru ca fiecare să participe la dezbaterile pe marginea referatului.

La finalul îndrumărilor date, Prea Sfințitul Timotei a cerut preoților să explice cum fac, catehezele baptismale în parohie, pentru ca fiecare să se îmbunătățească din experiența celorlalți.

În cadrul secțiunii administrative a ședinței, ierarhul a prezentat parohiile aparținătoare Protopopiatului de Asturias ( nou înființat) și pe P.C. Protoiereu Florin Goia care va conduce acest Protopopiat.

Protopopiatul de Asturias va avea în componența sa Parohiile din A Coruña, Asturias, Leon, Valladolid și Salamanca.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…