Ședință în Protoieria Sascut: Personalități din rândul preoților ortodocși români în închisorile comuniste

Slujitorii din Protoieria Sascut s-au reunit marți în ședință lunară la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Parohia Pâncești. Tema întrunirii a fost: Personalități de seamă din rândul preoților ortodocși români în închisorile comuniste.

Conform site-ului oficial al Eparhiei, referatul ședinței a fost prezentat de preoții Vasile-Florin Visu de la Parohia Urechești II și Marian Bălan de la Parohia Mândrișca.

Delegatul IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost Pr. Valentin Băltoi, consilier al Sectorului Cultural al Eparhiei care prezidat lucrările ședinței.

Când dorim să reînviem și să cinstim memoria cuiva plecat dintre noi știm că trecerea timpului conduce spre uitarea unor moșteniri rămase de la cei mutați în veșnicie, spre a face loc altora, curente, uneori supradimensionate conjunctural, în funcție de „galeriaˮ tumultuoasă de pe margine. Totuși, nu același lucru se întâmplă cu personalități complexe, marcate toată viața de ideea ca, în discreție și smerenie să înmulțească talanții încredințați, în folosul semenilor sub grija și slava lui Dumnezeu, a spus în cuvântul adresat preoților părintele consilier.

În referatul prezentat, cei doi clerici au subliniat jertfelnicia unor personalități marcante din istoria Bisericii noastre, precum: Mitropolitul Antonie Plămădeală, Părintele Dumitru Stăniloae, Părintele Constantin Galeriu dar și Arhimandriții: Cleopa Ilie, Benedict Ghiuș, Iustin Pârvu, Arsenie Papacioc, Mina Dobzeu, Nicodim Sachelarie.

De asemenea, au fost amintiți Ierom. Sofian Boghiu, Arsenie Boca, Ioan Negruțiu, Nil Dorobanțu, Petroniu Tănase, Dimitrie Bejan, Ioan Bunea, Zosim Oancea, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Nicolae Grebenea și Sandu Tudor, schimnicul Daniil de la Rarău.

Toate aceste personalități la care s-a făcut referire, alături de alți martiri care au suferit în timpul regimului comunist, au ținut aprinsă candela credinței străbune și a demnității naționale într-o perioadă în care Biserica a trecut prin grele încercări.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente