Ședința de lucru anuală a Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Sâmbătă, 28 ianuarie 2012, sub președinția Chiriarhului, la Centrul Eparhial din Giula s-a desfășurat ședința anuală de lucru a Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, după cum ne precizează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Ședința a fost precedată de săvârșirea în Catedrala Episcopală a Sfintei Liturghii Arhierești și a îndătinatei slujbe de „Te Deum”, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, aflat în fruntea unui sobor de clerici, membri ai Adunării Eparhiale.

Subliniindu-se importanța și actualitatea pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română a temei de lucru propusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, prin intermediul Cancelariei Patriarhale și adoptată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, lucrările Adunării Eparhiale au fost puse sub auspiciile Anului Jubiliar al Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor. În acest context, prima conferință preoțească din 2012 va fi dedicată temei evocate, urmând ca în cursul anului să mai aibă loc și alte evenimente în același sens (între care enumerăm un simpozion care să fie adresat și membrilor comunității, precum și o slujire comună la Giula, sub protia Ierarhului, a tuturor preoților Episcopiei, la Taina Sfântului Maslu).

În cadrul comisiilor de lucru a Adunării Eparhiale au fost prezentate rapoartele pentru anul 2011 la cele trei sectoare de activitate ale Episcopiei: administrativ-bisericesc, cultural și economic, fiind ulterior aprobate de către plenul Adunării. Au fost prezentate, de asemenea, dificultățile și realizările din viața Episcopiei în 2011, membrii Adunării Eparhiale apreciind în chip deosebit sprijinul concret și consistent oferit Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria de către Arhiepiscopia Timișoarei, care a permis ca activitatea pastoral-misionară a acestei instituții importante din Ungaria a Patriarhiei Române să se poată desfășura în condiții normale. Tot la acest capitol a fost subliniată și buna conlucrare cu alte eparhii surori din România (Arhiepiscopia Aradului, Episcopia Oradiei, a Caransebeșului, a Severinului și Strehaiei, etc.), manifestată prin slujiri arhierești comune și participarea unor coruri și grupuri corale importante din aceste eparhii la diferite manifestări românești din Ungaria.

Între realizările importante prezentate în cadrul rapoartelor de activitate s-au numărat și amplele lucrări de restaurare de la Catedrala Episcopală din Giula, sau de la alte biserici (Otlaca Pustă, Giula Mică, Micherechi, etc.) finalizate prin resfințirea locașurilor de cult, de către Chiriarhul locului și alți ierarhi din România.

Noua Lege a Cultelor care va intra în curând în vigoare consemnează trecerea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și a celorlalte patru Eparhii Ortodoxe din Ungaria (Exarhatul pentru Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, Eparhia Ortodoxă Sârbă, Eparhia Ortodoxă Maghiară și Eparhia Ortodoxă Bulgară) între cele 14 culte recunoscute oficial de către Statul Ungar, urmând ca pe viitor să fie luată în discuție și posibilitatea susținerii concrete a Episcopiei de către Stat.

Astfel, și prin activitatea desfășurată în decursul anului 2011 și analizată statutar de către acest for deliberativ eparhial, Episcopia Ortodoxe Română din Ungaria și-a dovedit încă o dată utilitatea și valoarea ei în viața tuturor românilor ortodocși care trăiesc în această țară.

Comentarii Facebook


Știri recente